Pani złożyła wniosek na refundację podatku VAT. W składzie gospodarstwa domowego wykazała siebie oraz córkę. Podczas weryfikacji wyszło, że Pani pobiera ŚP na matkę. Wezwałam ją do złożenia wyjaśnień. Pani stwierdziła, że nie wpisze matki do składu gospodarstwa, bo matka jest ubezwłasnowolniona i ona jest jej opiekunem prawnym, musi rozliczać się w sądzie z jej dochodów. Matka prawdopodobnie ma wysoką emeryturę i z nią w składzie gospodarstwa przekroczy dochód. Jak dla mnie matka powinna być ujęta we wniosku, ale już sama zgłupiałam, co o tym myślicie?
A czy mieszka z matką? czy tylko opiekuje się? a kto jest w składzie rodziny w ŚP, są we 3? bo to też jest istotne, nie zmusisz strony do zmiany oświadczenia....
A czy mieszka z matką? czy tylko opiekuje się? a kto jest w składzie rodziny w ŚP, są we 3? bo to też jest istotne, nie zmusisz strony do zmiany oświadczenia....
słowo klucz- odpowiedzialność karna za składanie fałszywych oświadczeń. Niech ci napisze na oświadczeniu dlaczego nie chce wpisać matki, a jeśli nie to notatka służbowa i tyle. nie ma co się kopać.....