refundacja vat opłata za fakturę

Wybrane tematy:
Wzory informacji, decyzji Webinar - dodatek osłonowy. B. Mazurkiewicz 08/02/2022 Informator dla samorządów Ministerstwo Klimatu i Środowiska - Dodatek osłonowy. Pytania i odpowiedzi dopłaty unijne ARiMR jak pozyskać dane WZÓR PISMA DO ZUSU O WYSOKOŚĆ SKŁADEK ZDROWOTNYCH ZA 2020R.
ODPOWIEDZ
ss
Starszy referent
Zajmuję się:

refundacja vat opłata za fakturę

Post autor: ss »

Wnioskodawca dołączył do wniosku o refundację vat fakturę opłaconą przez kogoś innego, nawet nie ze składu rodziny.
Na webinarze mówili, że jeśli faktura nie jest opłacona przez odbiorcę to odmowa.
Co o tym myślicie?
roriyok
Starszy referent
Zajmuję się: PS
Kontakt:

Re: refundacja vat opłata za fakturę

Post autor: roriyok »

Ważne jest na kogo jest wystawiona faktura (dane odbiorcy) i to czy jest opłacona. Ustawa nie precyzuje tego kto ma opłacić fakturę.
Awatar użytkownika
Szarak
VIP
Zajmuję się: Multitasking
Kontakt:

Post autor: Szarak »

Uzasadnienie do ustawy
"Aby ograniczyć wzrost kosztów dla odbiorców paliw gazowych w gospodarstwach domowych o najniższych dochodach, zużywających paliwa gazowe do celów grzewczych, w projekcie ustawy zaproponowano mechanizm refundacji podatku od towarów i usług, poniesionego przez tych odbiorców za paliwa gazowe dostarczone w 2023 r., udokumentowane dokumentem potwierdzającym dostarczenie tych paliw do odbiorców"

Ustawa jasno mówi o refundacji VAT dla odbiorcy. To nie jest świadczenie pomocowe tylko zwrot poniesionego kosztu. Jaką on ma dostać refundację skoro nie on zapłacił za VAT ani nawet osoba z jego gospodarstwa ?
Awatar użytkownika
Tom.
Administrator
Zajmuję się: SR, CP, dodatki paliwowe ;)
Kontakt:

Post autor: Tom. »

idąc ta drogą to moje dziadki i teście pozbawione zwrotu bo mi płaca gotówką a ja im do pgnig przelewem albo kartą cisnę....

ważne, że opłacona, pośrednicy czy korporacyjni czy fizyczni nie mają dla mnie znaczenia ;)
rainbow
Stażysta
Zajmuję się: ŚW/DW/ŹC/DE/DG
Kontakt:

Post autor: rainbow »

u nas pełno takich emerytów co im listonosz przynosi emeryturę w gotówce, a dzieci lub wnuki opłacają im rachunki ze swoich kont bankowych, bo tak dla nich jest szybciej i wygodniej, także jak dla mnie to nie ma znaczenia kto opłaca
asz
Stażysta
Zajmuję się: mydło i powidło
Kontakt:

Post autor: asz »

Wiem że już było ale trochę mnie to męczy. Na szkoleni mówili, że faktura powinna być opłacona przez osobę ze składu rodziny. Poradnik na stronie ministerstwa głosi takie coś: Odbiorca paliw gazowych to osoba, która jest wpisana w fakturze VAT i ma zawartą umowę na dostawę paliw gazowych (sprzedaży, kompleksową, rezerwową). Osoba, która opłaciła fakturę VAT i nie jest wskazana w tej fakturze jako odbiorca paliw gazowych nie może skutecznie złożyć wniosku o refundację podatku VAT.
I jak do tego podejść? Jak robicie?
roriyok
Starszy referent
Zajmuję się: PS
Kontakt:

Post autor: roriyok »

W poradniku chodzi o przypadek gdzie osoba opłacająca fakturę (dla przykładu - najemca) składa wniosek o refundację VAT. Refundacja się nie należy, bo wniosek musi złożyć odbiorca wskazany na fakturze. To kto opłacił fakturę nie ma natomiast znaczenia przy weryfikacji wniosku (tzn. ustawa tego nie precyzuje).
Awatar użytkownika
Szarak
VIP
Zajmuję się: Multitasking
Kontakt:

Post autor: Szarak »

Do poczytania. https://www.prawo.pl/samorzad/dodatek-d ... 19352.html

Na to wychodzi, że Ministerstwu to obojętne i @Tom miał rację.
ODPOWIEDZ