REFUNDACJA ZA OKULARY KOREKCYJNE - Kadry

Strona 1 z 2    [ Posty: 11 ]

Napisano: 08 lis 2023, 15:52

Witam, mam pytanie odnośnie refundacji za okulary korekcyjne do pracy przy komputerze. Mmay zapis w regulaminie że refundujemy na podstawie zalecenia lekarza przy badaniach medycyny pracy zalecającego prace w okularach korekcyjnych co 2 lata w kwocie 400 zł.
Dzis sie spotkałam z twierdzeniem ze to nie wystarczy, ze musi być tez dodatkowa pieczęć ze ,,wymagana zmiana okularów" żeby była podstawa do wypłaty.
- Czy wasze przychodnie tez taka pieczęcią zaswiadczenie o okularach obijają?
- czy w ramach jednych badań medycyny pracy termin waznosci 5 lat, pracownik moze na to jedno zaswiadczenie o koniecznosci pracy przy komputerze , po upływie 2 lat od poprzedniej refundacji ponownie zawnioskowac o refundacje kolejnej zmiany szkieł? czy musza byc kolejne badania med.pracy?
ADMINKAPS
Praktykant
Od: 23 wrz 2022, 12:12
Zajmuję się: KSIEGOWOSC, ADMINISTRACJA

Napisano: 08 lis 2023, 16:06

My mamy 200 zł co 2 lata, na jednych badaniach okresowych - przecież to nie są duże pieniądze za zwrot( sama wydałam ostatnio 1800zł), żeby aż tak się czepiać, no chyba, że w regulaminie jest jakiś zapis, który to reguluje; nikt sobie nie idzie chyba do okulisty po okulary, jak nie musi; a może wystarczyłoby oświadczenie pracownika złożone pod odpowiedzialnością karną - jeśli już; jeśli lekarz medycyny pracy daje zdolności do pracy na 4-5 lat i zaznacza, że okulary korekcyjne wymagane, to chyba nie trzeba dodatkowych potwierdzeń, a badanie kontrolne u okulisty powinno się wykonać co najmniej raz na 2 lata (tak przynajmniej mi ostatnio Pani doktor okulista powiedziała);
Ostatnio zmieniony 08 lis 2023, 16:11 przez mgops7, łącznie zmieniany 1 raz.
mgops7
Podinspektor
Od: 13 paź 2017, 13:51
Zajmuję się: płace, księgowość

Napisano: 08 lis 2023, 16:10

no ja tez tak uwazam, a czy wymagacie tej dodatkowej pieczeci o ktorej pisałąm powyzej?
ADMINKAPS
Praktykant

Napisano: 08 lis 2023, 16:13

ADMINKAPS pisze:
08 lis 2023, 16:10
no ja tez tak uwazam, a czy wymagacie tej dodatkowej pieczeci o ktorej pisałąm powyzej?
nie wymagamy żadnych dodatkowych pieczęci, zwrot za okulary jest na podstawie regulaminu i to z niego ma wynikać na jakich zasadach jest ten zwrot, bo z ogólnych przepisów to raczej nie wynika;
poprzednio mieliśmy taki regulamin, że trzeba było na wniosek pracownika, że pogorszył mu się wzrok - na dodatkowe badania kontrolne, ale potem zmieniliśmy regulamin, żeby uniknąć dodatkowych kosztów;
mgops7
Podinspektor

Napisano: 08 lis 2023, 16:17

U nas w regulaminie refundacja jest co 2 lata dla osób pracujących przy komputerze powyżej 4 godzin, tylko przy badaniach lekarza medycyny pracy, który wydaje zaświadczenie o zaleceniu do stosowania okularów korygujących, na podstawie badań okulisty. Nic nie wiem o żadnej pieczęci, możliwe, że wasz lekarz ma taką pieczątkę by nie tracić czasu na pisanie.
Z poważaniem
thorgal70
Awatar użytkownika
Referent
Od: 16 lis 2016, 13:39
Zajmuję się: Wszystkim i niczym

Napisano: 08 lis 2023, 16:26

my nie mamy takiej pieczeci, lekarz tez nie przybija tylko wypisuje zaswiadczenie o koniecznosci pracy w okularach. O pieczeci dzis pierwsze usłyszałąm, ze ktos ma gdzies wymagana i az zgłupiałam, bo tyle lat refundacja i bez takiego czegos, aktos sie upierał że musi byc.
ADMINKAPS
Praktykant

Napisano: 09 lis 2023, 9:43

nie dajmy się zwariować, jeśli coś robimy i uważamy, że jest dobrze ( a nie ma podstaw prawnych do zmian), to dopóki tego kontrola nie zarzuci, to nie ma co komplikować sobie życia;
mgops7
Podinspektor

Napisano: 20 lis 2023, 10:32

A co w przypadku, jeżeli pracownik odbył badania okresowe w lutym, a w listopadzie dopiero zwrócił się z wnioskiem o dofinansowanie?
Aleksandra Owcarz
Stażysta
Od: 04 sie 2023, 8:41
Zajmuję się: Księgowość, Kadry i płace

Napisano: 20 lis 2023, 12:09

nie ma to znaczenia, ja miałam badania okresowe w czerwcu, a o zwrot za okulary złożyłam wniosek w październiku, po wizycie u okulisty i zakupie nowych okularów;
mgops7
Podinspektor

Napisano: 22 lis 2023, 16:16

Ma znaczenie, jeśli w regulaminie mamy wskazany okres.
Z poważaniem
thorgal70
Awatar użytkownika
Referent
Od: 16 lis 2016, 13:39
Zajmuję się: Wszystkim i niczym

Strona 1 z 2    [ Posty: 11 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x