regulaminy - Przemoc w rodzinie, Asystent Rodziny

Strona 1 z 1    [ Posty: 9 ]

Napisano: 14 cze 2012, 11:33

mam pytanie czy każdy zespól musi posiadać opracowany regulamin pracy,
~krysia

Napisano: 14 cze 2012, 13:09

W Ustawie o przeciwdziałaniu przemocy w rodzinie nie jest napisane wprost, że konieczny jest regulamin pracy zespołu. Nie określa też w sposób wyraźny statusu zespołu. W art. 9a ust. 15 jest tylko zapis, że, cyt.: \"Rada gminy określi, w drodze uchwały, tryb i sposób powoływania i odwoływania członków zespołu interdyscyplinarnego oraz szczegółowe warunki jego funkcjonowania\".
Te \"szczegółowe warunki\" to najogólniej rzecz ujmując uregulowania leżące w gestii władz gminnych.
Prawidłowością jest, że rada gminy podejmuje uchwałę, o której wyżej, oraz przyjmuje opracowany przez siebie Regulamin pracy zespołu w formie załącznika do tej uchwały. W tymże Regulaminie zawarte mogą być:
- postanowienia ogólne,
- sprecyzowanie celów pracy zespołu interdyscyplinarnego,
- kwestia powoływania i odwoływania członków zespołu,
- zasady funkcjonowania zespołu itd.
Na pewno nie ma potrzeby opracowywania regulaminu dla grup roboczych.
~Jerry

Napisano: 14 cze 2012, 13:39

Nie musi ale jest to wskazane.
~y

Napisano: 14 cze 2012, 14:35

dzięki bardzo Jerry, ale jeszcze pytanko czy w Twoim Zespole przeowdniczący/a posiada upoważnienie do tworzenia grup roboczych. Ustawa o przemoc art. 9a ust 1 pkt10 mówi że to Zespół interdyscyplinarny tworzy grupy robocze.
Jak rozwiązujecie ten problem.
~krysia

Napisano: 14 cze 2012, 15:47

krysiu, gdyby za każdym razem chcieć zwoływać zespół, żeby w ciągu trzech dni powołać GR w związku z wszczęciem nowej procedury to byłoby wariactwo. Przewodnicząca zespołu (a zarazem dyrektorka MOPR-u, tak to się jakoś utarło) ma jakby delegacje prawna do tego, by sama dekretować przekazanie NK na grupę. Zobacz par. 8 ust. 1 Rozporządzenia RM z 13.09.2011 r.
A ponadto zwróć uwagę na art. 9a ust. 7 Ustawy, że posiedzenia zespołu odbywają się w zależności od potrzeb, jednak nie rzadziej niż raz na trzy miesiące (żeby pogadać o niczym i rozejść się - to taka sarkastyczna dygresja ode mnie).
Pozostawienie więc w gestii przewodniczącego zespołu decyzji o powołaniu GR czy przesłaniu kolejnej NK celem dołączenia jej do wszczętej już procedury jest całkiem racjonalne.
~Jerry

Napisano: 14 cze 2012, 15:52

my mamy zapis w regulaminie że przewodniczacy ZI powołuje grupę roboczą a wiadomo pod regulaminem podpisują się wszyscy członkowie ZI czyli wszystko zgodnie z prawem Regulamin mamy zatwierdzony uchwałą ZI
~Ola

Napisano: 14 cze 2012, 16:05

Jerry dzięki bardzo za porady, osobiście jestem za funkcjonowaniem Zespołów, w moim Zespole nie zbieramy się aby pogadać o niczym omawiamy konkretną sprawę, sporządzamy plan działania, i staramy się go ralizować.
~krysia

Napisano: 14 cze 2012, 16:56

czy można zmienic refulamin ZI??
~~nova

Napisano: 20 cze 2012, 20:50

ja jako przewodnicząca ZI mam upoważnienie ( na piśmie ) od pozostałych członków Zespołu do powoływania członków grupy roboczej. miałam kontrolę i powiedziano mi że takie rozwiązanie jest dobre
~grażka

Strona 1 z 1    [ Posty: 9 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x