pan był zatrudniony do 30.06.2022 r. Od połowy 2021 r. do 19.04.2022 r. pobierał świadczenie rehabilitacyjne. Od 20.04.2022r. ma przyznaną rentę. Biorąc dochód za maj 2022 r. z renty i licząc rok bazowy 2021 z pracy przekracza dochód 674 w rodzinnym. Czy nie powinnam liczyć dochodów z 2021 r. z pracy? Chodzi mi tak naprawdę o jeden miesiąc:czerwiec 2022 r.Czy nie doszło do przekroczenia dochodu. W czerwcu 2022 r. otrzymał ekwiwalent urlopowy z pracy i odprawę rentową. Macie takie przypadki?Od lipca 2022 już nie jest w zatrudnieniu, tylko sama renta.
no to liczysz tak jak napisalas, praca do 30.06.2022 - z roku bazowego 2020, dochod netto z renty za maj 2022 z wpływem na czerwiec 2022, od lipca sama renta
a uzysk z tej renty był na pewno juz w kwietniu ?? jakoś nie wierzę ZUS przyznał prawo do renty od kwietnia , ale jak znam ZUS to kilent tej renty raczej w kwietniu nie dostał, tylko później, prawda ? Kiedy ? No chyba, że ZUS tu mnie zaskoczył ...
Dochód za maj jeśli decyzja była wydana w kwietniu bo jak to mówią na szkoleniach ustaleniem prawa do renty emerytury jest wydanie decyzji przez ZUS i jeśli decyzja wydana była w kwietniu to za maj dochód.
Praca do 30.04.2022r. to od maj utrata, a chorobowe czasie w zatrudnienia to nie ma znaczenia bo liczymy prace.
@agnieszkak12 pokaż mi teraz w ustawie gdzie mam napisanie, że uzyskaniem dochodu jest spowodowane uzyskaniem prawa do renty bo ja widzę że jest napisanie uzyskaniem renty.