Renta rodzinna a świadczenie pielęgnacyjne - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 7 ]

Napisano: 07 kwie 2022, 13:33

Kobitka złożyła wniosek o świadczenie pielęgnacyjne na matkę. Będziemy odmawiać tak jak zawsze ze względu na ustawę i wiadomo, że będzie się odwoływać tylko mam wątpliwości, bo ma ona rentę rodzinną po zmarłym mężu z KRUS. A w ustawie jest, że świadczenie nie przysługuje, jeżeli osoba sprawująca opiekę ma ma ustalone prawo do renty rodzinnej z tytułu śmierci małżonka przyznanej w zbiegu prawa do renty rodzinnej i innego świadczenia emerytalno- rentowego. Czy dobrze rozumiem, że jeżeli nie nabyła tego w ten sposób to nie ma to wpływu na ubieganie się o świadczenie? Nie wiem czy to będzie również negatywną przesłanką, że ma ta rentę?
Proszę o podpowiedź.
referent444
Referent
Od: 29 sie 2016, 7:53
Zajmuję się:

Napisano: 07 kwie 2022, 13:39

Sama renta rodzinna bez zbiegu uprawnień do renty i własnego świadczenia rentowego nie stanowi przeszkody do przyznania świadczenia piel.
~o~
VIP
Od: 08 mar 2017, 13:24
Zajmuję się: ŚR

Napisano: 07 kwie 2022, 14:01

Dziękuję za odpowiedź.
A jak to ta osoba ma udokumentować, że to nie było nabyte w wyniku biegu tych uprawnień ma to napisać na oświadczenie czy jakieś zaświadczenie z KRUS?
referent444
Referent
Od: 29 sie 2016, 7:53
Zajmuję się:

Napisano: 07 kwie 2022, 14:29

Ja mam aktualnie taką sprawę w SKO (zaznaczam, że się ciągnie to od sierpnia).
Miałam w aktach dwa zaświadczenia z ZUS że to jest renta rodzinna NIE w zbiegu z żadnym innym świadczeniem i znów wysłali o uzupełnienie i jednoznaczne określenie czy "pani jest uprawniona w organie emerytalno-rentowym do jeszcze innego świadczenia"
Tym razem już wysłałyśmy oświadczenie Pani, m.w. że nigdy nie składała żadnego innego wniosku i nie ubiegała się tam o swoją emeryturę. No przecież nie będę wysyłała trzeciego zaświadczenia ZUS, a na tamtych wszystko było: że ma tylko rentę rodzinną,że ta renta nie jest w zbiegu z innym świadczeniem, nie ma ustalonego prawa do swojej renty czy emerytury, nie ubiega się o swoje świadczenie, nie ma zawieszonego świadczenia itd. itp......
Już powili zgłupiałam o ci im chodzi w tym SKO :roll:
Czekamy
*Ilona
Starszy referent
Od: 14 mar 2017, 8:47
Zajmuję się: ŚR, FA i ...

Napisano: 10 kwie 2025, 9:35

*Ilona pisze: Ja mam aktualnie taką sprawę w SKO (zaznaczam, że się ciągnie to od sierpnia).
Miałam w aktach dwa zaświadczenia z ZUS że to jest renta rodzinna NIE w zbiegu z żadnym innym świadczeniem i znów wysłali o uzupełnienie i jednoznaczne określenie czy "pani jest uprawniona w organie emerytalno-rentowym do jeszcze innego świadczenia"
Tym razem już wysłałyśmy oświadczenie Pani, m.w. że nigdy nie składała żadnego innego wniosku i nie ubiegała się tam o swoją emeryturę. No przecież nie będę wysyłała trzeciego zaświadczenia ZUS, a na tamtych wszystko było: że ma tylko rentę rodzinną,że ta renta nie jest w zbiegu z innym świadczeniem, nie ma ustalonego prawa do swojej renty czy emerytury, nie ubiega się o swoje świadczenie, nie ma zawieszonego świadczenia itd. itp......
Czekamy
Odgrzewam temat i mam pytanie jak ta sprawa się zakończyła?
Mam obecnie sprawę podobną, Pani pobiera św. piel. na starych zasadach na dorosłe dziecko, mąż umiera i chce złożyć papiery w ZUS na rentę rodzinną, nie wiem jak do tego podejść
Ppudel12
Stażysta
Od: 29 mar 2022, 11:26
Zajmuję się: świadczenia rodzinne, karta dużej rodziny

Napisano: 10 kwie 2025, 9:51

Ppudel12 pisze:
10 kwie 2025, 9:35
*Ilona pisze: Ja mam aktualnie taką sprawę w SKO (zaznaczam, że się ciągnie to od sierpnia).
Czekamy
jeśli nie było zbiegu z innym świadczeniem, to nasze SKO przyznało świadczenie pielęgnacyjne
Odgrzewam temat i mam pytanie jak ta sprawa się zakończyła?
Mam obecnie sprawę podobną, Pani pobiera św. piel. na starych zasadach na dorosłe dziecko, mąż umiera i chce złożyć papiery w ZUS na rentę rodzinną, nie wiem jak do tego podejść
Natalia.św
Starszy referent
Od: 13 mar 2017, 13:16
Zajmuję się: Św

Napisano: 10 kwie 2025, 10:32

Nasze SKO bardziej liberalne. Wystarczyło oświadczenie kobiety, ze renta rodzinna którą ma po zmarłym mężu nie jest tą w zbiegu z innym świadczeniem emerytalno- rentowym (kobieta nigdy nie pracowała). Na tej podstawie SKO przyznało świadczenie pielęgnacyjne na tzw. starych zasadach.
@Kiki8074
Referent
Od: 26 paź 2023, 21:51
Zajmuję się: SR,FA,CP, DO i wszelkie programy rządowe.

Strona 1 z 1    [ Posty: 7 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x