Pretensje petentów - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 8 ]

Napisano: 07 kwie 2022, 9:34

Co robicie, jak reagujecie gdy osoby mają do was pretensje, że np: nie powiedzieliście im, że trzeba złożyć wniosek na zasiłek na nowy okres lub ponowny wniosek jak wcześniej była odmowa a urodziło się nowe dziecko, nie powiedzieliście, że działalność ma być zamknięta a jest tylko zawieszona?

Czy pilnujecie tych ludzi?

Pan nas wczoraj postraszył prawnikiem, bo mu przepadł zasiłek rodzinny- prawnik mu podał jakieś kwoty z kosmosu które mu przepadły przez nas :shock: . Bo jakbyśmy mu powiedzieli, że ma zamknąć działalność to on by to zrobił już dawno.
zocha1234
Starszy referent
Od: 14 mar 2017, 12:22
Zajmuję się: ZR, FA, wszystko

Napisano: 07 kwie 2022, 9:41

a jak wam udowodni ze mu tego nie powiedzieliscie słowo przeciwko słowu, jak składaja staram sie objasniac kiedy co i jak ale nie mowie im co maja robic , jak złoża na becikowe tylko a mogą dostac rodzinne todzwonie informuje ze moga złozyć ale ja mam tylko 300 wniosków na rodzinne to se moge pozwolić
zniesmaczona35
Podinspektor
Od: 23 maja 2017, 9:29
Zajmuję się: świadczenia rodzinne

Napisano: 07 kwie 2022, 9:49

zocha1234 pisze:
07 kwie 2022, 9:34
Co robicie, jak reagujecie gdy osoby mają do was pretensje, że np: nie powiedzieliście im, że trzeba złożyć wniosek na zasiłek na nowy okres lub ponowny wniosek jak wcześniej była odmowa a urodziło się nowe dziecko, nie powiedzieliście, że działalność ma być zamknięta a jest tylko zawieszona?

Czy pilnujecie tych ludzi?

Pan nas wczoraj postraszył prawnikiem, bo mu przepadł zasiłek rodzinny- prawnik mu podał jakieś kwoty z kosmosu które mu przepadły przez nas :shock: . Bo jakbyśmy mu powiedzieli, że ma zamknąć działalność to on by to zrobił już dawno.
dobre sobie
masz w pouczeniu decyzji kiedy są przyjmowane wnioski na nowy okres zasiłkowy ? to niech się buja decyzję czyta się do końca
jasiak
VIP
Od: 08 mar 2017, 13:29
Zajmuję się: Św/Fa/ŚR

Napisano: 07 kwie 2022, 9:52

ale jak mamy mówić, że ktoś ma zamknąć działalność ? jak powiesz skocz mostu to też skoczy ? śmieszni są ludzie
jasiak
VIP

Napisano: 07 kwie 2022, 9:53

Na przyszłość - w pouczeniu decyzji wpisz terminy składania wniosków na nowy okres zasiłkowy.
Co do bieżącej sprawy - Pan składając nawet wcześniej wniosek złożył oświadczenie, że zapoznał się z warunkami uprawniającymi do świadczenia.
Dalej - jak miał wątpliwości - mógł zwrócić się na piśmie do organu o wyjaśnienia.
Dalej - organ nie zastępuje pełnomocnika procesowego strony i nie jest od udzielania porad prawnych.
Włodek
Stażysta
Od: 20 mar 2017, 12:27
Zajmuję się: OPS sprawy organizacyjne/RODO/kancelaria ogólna

Napisano: 07 kwie 2022, 10:04

zniesmaczona35 pisze:
07 kwie 2022, 9:41
a jak wam udowodni ze mu tego nie powiedzieliscie słowo przeciwko słowu, jak składaja staram sie objasniac kiedy co i jak ale nie mowie im co maja robic , jak złoża na becikowe tylko a mogą dostac rodzinne todzwonie informuje ze moga złozyć ale ja mam tylko 300 wniosków na rodzinne to se moge pozwolić
Też tak robię- liczę dochód na becik i jeśli się łapią to mówię o rodzinnym. Ale to już chyba trochę zakrawa o naginanie przepisów- jeśli mielibyśmy mówić co mają zrobić, żeby złapać się w kryterium. No przecież z pracy tez mamy mu kazać sie zwolnić, żeby mu dochód nie przekroczył? Ale Pan wczoraj zrobił straszną awanturę i byłam ciekawa czy u was też są takie przypadki bo już zaczynam w siebie wątpić.
zocha1234
Starszy referent
Od: 14 mar 2017, 12:22
Zajmuję się: ZR, FA, wszystko

Napisano: 07 kwie 2022, 10:14

Olej pieniacza....
Jak może urzędnik od św. rodz. kazać komuś wyrejestrowywać działalność ? Chyba coś mu się porąbało w główce...
~o~
VIP
Od: 08 mar 2017, 13:24
Zajmuję się: ŚR

Napisano: 07 kwie 2022, 10:29

zocha1234 pisze:
07 kwie 2022, 10:04
zniesmaczona35 pisze:
07 kwie 2022, 9:41
Też tak robię- liczę dochód na becik i jeśli się łapią to mówię o rodzinnym. Ale to już chyba trochę zakrawa o naginanie przepisów- jeśli mielibyśmy mówić co mają zrobić, żeby złapać się w kryterium. No przecież z pracy tez mamy mu kazać sie zwolnić, żeby mu dochód nie przekroczył? Ale Pan wczoraj zrobił straszną awanturę i byłam ciekawa czy u was też są takie przypadki bo już zaczynam w siebie wątpić.
u mnie kilka osób w styczniu czy lutym, a nawet w marcu przychodziło zdziwionych, że rodzinnego nie mają - to im grzecznie tłumaczyłam, że w pouczeniu mają zapisane wszystko co i kiedy, poza tym nic od kilku lat się w tej kwestii nie zmieniło, no to się głównie tłumaczyli, że z 500 plus i 300 plus im się myli :shock: ale ja ich sekretarką od pilnowania terminów nie jestem ...
jasiak
VIP

Strona 1 z 1    [ Posty: 8 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x