Renta rodzinna a ZDO - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 4 ]

Napisano: 09 paź 2015, 9:32

Witam!
Proszę o pomoc w następującej sprawie.
Kobieta korzysta u nas ze ZDO w związku z opieką nad matką. 2 lata temu nabyła tez prawo do renty rodzinnej po mężu /jako jedyne świadczenie, własnej emerytury ani renty nie miała/. W grudniu 2014r. uzyskała wiek emerytalny, co wyszło przy weryfikacji prawa do ZDO wywiadem środowiskowym w lipcu.
Wystąpiłam do ZUS z zapytaniem, czy osoba ta ma ustalone prawo do emerytury i czy korzysta z renty rodzinnej jako korzystniejszej.
ZUS mi odpowiedział, że osoba nigdy nie złożyła wniosku w sprawie ustalenia prawa do emerytury.
Jak teraz powinnam postąpić?
Płacić jej dalej ZDO /formalnie nie ma ona prawa do emerytury/?
Pomóżcie proszę!
c.ania

Napisano: 09 paź 2015, 9:49

To że nabyła prawa do emerytury, nie oznacza że musi pobierać emeryturę.
Skąd wiesz że pobiera rentę rodzinną? Chyba źle sformułowałaś zapytanie do ZUS.
Gość

Napisano: 09 paź 2015, 14:43

O fakcie pobierania renty rodzinnej poinformowała sama zainteresowana, jak również dostarczyła kserokopie decyzji ZUS.
A do ZUSU wystąpiłam z zapytaniem, czy Pani wnioskowała o przyznanie emerytury w związku z uzyskaniem wieku emerytalnego.
Odpisano mi, że nie wnioskowała. Nie wiem zatem jak to traktować.
c.ania

Napisano: 11 paź 2015, 12:41

c.ania pisze:O fakcie pobierania renty rodzinnej poinformowała sama zainteresowana, jak również dostarczyła kserokopie decyzji ZUS.
A do ZUSU wystąpiłam z zapytaniem, czy Pani wnioskowała o przyznanie emerytury w związku z uzyskaniem wieku emerytalnego.
Odpisano mi, że nie wnioskowała. Nie wiem zatem jak to traktować.
to, że osiągnęła wiek emerytalny nie znaczy, że z urzędu otrzyma emeryturę, to jej prawo a nie obowiązek, jeżeli nie wystąpiła z wnioskiem do ZUS o przyznanie to nie ma zbiegu z rentą rodzinną /zbieg by był gdyby na wniosek zus przyznał emeryturę a ona wybrałby rentę rodzinną bo jest wyższa/
Kati@

Strona 1 z 1    [ Posty: 4 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x