Renta rodzinna i socjalna a obliczenie dochodu - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 4 ]

Napisano: 19 mar 2018, 14:23

Potrzebuje pomocy:

mam wniosek na szo - liczę dochód i tutaj zaczyna się mój problem, ponieważ facet ma prawo do renty socjalnej od 2001 r. oraz uzyskał prawo do renty rodzinnej w wrześniu 2017 r. Poprosiłam faceta o zaświadczenie o wysokości renty rodzinnej za miesiąc uzyskany a on mi przyniósł zaświadczenie za miesiąc uzyskany w wysokości łącznej renty rodzinnej i socjalnej bo jak napisał ZUS " nie ma możliwości rozdzielenia tych dwóch świadczeń ponieważ odprowadzono jedna składkę zdrowotną i jeden podatek".

I co ja mam z tym zrobić? jak policzyć dochód. Nie mam kompletnie pomysłu jak to zrobić. Rente socjalna policzę z PITu z Zusu a jak mam policzyć rentę rodzinną?

dzieki za pomoc
Jooowka
Praktykant
Od: 08 sie 2017, 17:40
Zajmuję się: ŚW/ZR/FA

Napisano: 19 mar 2018, 14:32

to może wziąć decyzję o rencie rodzinnej, tam powinna być kwota miesięczna do wypłaty i strona może oświadczyć jaki dochód miała z tego tytułu.
jollaa
Starszy referent
Od: 27 mar 2017, 12:36
Zajmuję się: SR

Napisano: 20 mar 2018, 12:13

No niestety na decyzji przyznającej rentę rodzinną została podana kwota łącznie z rentą socjalną. Rozmawiałyśmy z babką z ZUSu i ona niestety nie jest w stanie nam pomóc, bo jak twierdzi ona w systemie widzi obie renty w całości i jest tylko jedna składka zdrowotna i jeden podatek i nie jest w stanie nam tego rozdzielić....szkoda gadać...chyba doliczymy kwotę podana przez ZUS (czyli za dany miesiąc łącznie rentę socjalna i rodzinną) i niech się gościu odwoła najwyżej...
Jooowka
Praktykant
Od: 08 sie 2017, 17:40
Zajmuję się: ŚW/ZR/FA

Napisano: 20 mar 2018, 14:35

niech strona złoży oświadczenie na okoliczność uzyskanego dochodu - przecież przepisy na to pozwalają.
Strona wie ile otrzymywała miesięcznie renty socjalnej, teraz wie jaką ma łącznie kwotę z obu rent. Więc różnica jest kwotą która nas interesuje.
jollaa
Starszy referent
Od: 27 mar 2017, 12:36
Zajmuję się: SR

Strona 1 z 1    [ Posty: 4 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x