zasiłek pielęgnacyjny a pobyt w szpitalu - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 3 ]

Napisano: 19 mar 2018, 14:31

Dziś przyszła do mnie Pani z orzeczeniem pełnoletniego syna. Dostał znaczny stopień. Podczas rozmowy wyszło, że syn jest po udarze i nie jest w stanie się sam podpisać na wniosku, ponad to przebywa w szpitalu nie na naszym terenie. Kobieta wypisała wniosek, złożyła go bez podpisu syna. Napisała oświadczenie , że syn samodzielnie nie podpisze wniosku i gdzie aktualnie przebywa.

Co mam zrobić w takiej sytuacji ? Jak mam przyznać/nie przyznać tego zasiłku pielęgnacyjnego. Dodam że ten syn nie jest ubezwłasnowolniony.
zosia84
Praktykant
Od: 11 sty 2018, 9:19
Zajmuję się: ŚR,księgowość

Napisano: 19 mar 2018, 20:47

To, że strona przebywa tymczasowo w szpitalu nie jest absolutnie przeszkodą w przyznaniu zasiłku. Jeśli chodzi o niemożliwość podpisania wniosku, robi to za niego matka i dopisuje wzmiankę dlaczego to ona podpisała. Matka jest członkiem najbliższej rodziny i raczej nie powinno być wątpliwości, co do upoważnienia do występowania w imieniu strony. Na tej podstawie przyznajesz świadczenie.
Człowiek jest istotą, która całe swe życie trawi na próbach przekonania siebie, że jej istnienie nie jest bezsensowne.
Albert Camus
noteev
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 30 sty 2016, 12:40
Zajmuję się:

Napisano: 15 lut 2024, 9:02

Witam. Mam taki przypadek. Matka jako ustanowiona przez Sąd przedstawiciel ustawowy syna,który w najbliższym czasie uzyska pełnoletność. Składa wniosek na zasiłek pielęgnacyjny. We wniosku wpisuje jako adres zamieszkania dziecka dom dziecka z adnotacją, że od ponad roku syn przebywa w szpitalu. Co w takim przypadku zrobić ?
Atlantis
Stażysta
Od: 01 mar 2019, 22:23
Zajmuję się: Sw,SR,FA,DS

Strona 1 z 1    [ Posty: 3 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x