renta rodzinna, zmiana z ojca na pełnoletnie dzieci - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 2    [ Posty: 20 ]

Napisano: 16 gru 2015, 11:18

do wrzesnia 2014r. ojciec pobierał rentę rodzinna na dziecko,
w październiku dziecko skończyło 18 lat i pobiera samo na siebie,
czy w tej sytuacji moge utracic dochód z renty ojcu a wliczyc dziecku i podzielic przez 3 miesiace jeżeli mam 2 pity-11 z ZUs ale oba są wystawione na ojca tylko na jednym niżej pisze że to na to pełnoletnie dziecko, nie dali mi żadnych decyzji ponieważ twierdzą że żadnych nie dostali i że ojciec nadal pobiera na pełnoletnie dziecko tylko tyle że mam zaświadczenie z urzedu skarbowego dziecka ,które samo się rozliczyło z tych 3 miesięcy renty...
teraz jak wlicze im obojgu ta rente to będzie odmowa ale jak utracę ojcu i wliczę tylko dziecku to dostaną świadczenia, nie wiem co w tej sytuacji zrobic
Gość

Napisano: 16 gru 2015, 11:26

nie wiem jak to liczysz ale renta była przez całe 12 miesięcy i tylko zmieniały się osoby w decyzjach to korzystniej powinno wyjśc z wyliczenia na 12 mies. bo za I i II renta była niższa (waloryzacja w III ) .... po zrobieniu utraty i przyjęciu miesięcznej renty dziecka dochód wyjdzie ciut wyższy.

Jeżeli chodzi o decyzje to klamie.... pewnie zgubili ---- ZUS zawsze daje decyzje na takie zmiany
~o~

Napisano: 16 gru 2015, 11:40

no właśnie i te ciut zaważy na prawie do świadczeń ..:(
ale jak ma mam zaświadczenia z US na dziecko to chyba muszę to wliczać prawda?
tylko nie wiem czy w tej sytuacji mogę utracić ojcu... skoro na PiT-11 dziecka widnieje też ojciec..
Gość

Napisano: 16 gru 2015, 11:45

ja tam zawsze jak można to robię na korzyść strony...... ale porządek w papierach muszę mieć :D .... jak przyniosą Ci decyzje- zrób utratę i uzyskanie

to co nie jest zabronione jest dozwolone :D :D :D
~o~

Napisano: 16 gru 2015, 11:47

nie przyniosa ... napisali oświadczenia, tylko ten PIT 11 mnie martwi, jak ZuS mógł wystawić na ojca skoro dziecko pełnoletnie???
Gość

Napisano: 16 gru 2015, 12:05

to nie jest dochód uzyskany
Tom.
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 09 mar 2005, 16:10
Zajmuję się: SR, CP, dodatki paliwowe ;)

Napisano: 16 gru 2015, 12:08

Tom. pisze:to nie jest dochód uzyskany
a dlaczego nie? Tom. napisz coś więcej bo nie mam pojęcia co robic..
do tej pory dziecko nie miało nic ze skarbówki a teraz ma więc???
Gość

Napisano: 16 gru 2015, 12:10

a ja myślę , że jak jest decyzja o przyznaniu renty ( nawet jeżeli to jest kontynuacja) to można przyjąć to jako uzyskanie dochodu. Przecież ZUS nie przedłuża uprawnień do renty tylko na nowo przyznaje....... przyznanie=nabycie uprawnień=uzyskanie dochodu

analogicznie jak przy umowach o pracę .... zakończenie jednej umowy =utrata, podpisanie kolejnej=uzyskanie
~o~

Napisano: 16 gru 2015, 14:59

Nie wiem jak u Was ale u mnie ZUS w takiej sytuacji nie wydaje decyzji o przyznaniu renty tylko o przeliczeniu renty. Renta jest przyznawana tylko raz, za pierwszym razem. Potem zmieniają się tylko ewentualnie kwoty / części przysługujące konkretnym osobom uprawnionym.
Dlatego nie ma u nas mowy o dochodzie uzyskanym. Jest to od pewnego momentu dochód dziecka, które w trakcie roku bazowego osiągnęło pełnoletność, ale nie jest to dochód uzyskany w rozumieniu art. 3 pkt 24.
Tom.
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 09 mar 2005, 16:10
Zajmuję się: SR, CP, dodatki paliwowe ;)

Napisano: 16 gru 2015, 15:10

Tom. pisze:Nie wiem jak u Was ale u mnie ZUS w takiej sytuacji nie wydaje decyzji o przyznaniu renty tylko o przeliczeniu renty. Renta jest przyznawana tylko raz, za pierwszym razem. Potem zmieniają się tylko ewentualnie kwoty / części przysługujące konkretnym osobom uprawnionym.
Dlatego nie ma u nas mowy o dochodzie uzyskanym. Jest to od pewnego momentu dochód dziecka, które w trakcie roku bazowego osiągnęło pełnoletność, ale nie jest to dochód uzyskany w rozumieniu art. 3 pkt 24.

to na ile miesiecy dzielisz w takim przypadku dochód dziecka?
Gość

Strona 1 z 2    [ Posty: 20 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x