może Elmer mi pomoże.....:( - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 3    [ Posty: 21 ]

Napisano: 16 gru 2015, 10:49

Pisałam juz na forum ale jakos nikt jasno sie nie wyraził.....kobieta zawnioskowała o wstrzymanie wypłat zasiłków ZR, ZP, ŚP na dzieci bo mąz od grudnia pracuje za granicą. Jakim pismem mam jej wstrzymac te wypłaty? Czy może wystarczy zawiesić wypłaty w systemie? z ustawy wynika że art. 28 odpada, nie wiem co zrobić wczoraj byłam na szkoleniu i powiedziano mi zeby zrobic to w formie zwykłej info. do akt.

kolejna spraw to wstrzymanie wypłaty ZP na wniosek strony ponieważ Pan skończył 75 lat ale nie dostał jeszcze dec, z zus o przyznaniu dodatku. Zwyczajnie wstrzymac w systemie czy zrobic to jakims pismem?
mok

Napisano: 16 gru 2015, 10:54

poczytaj art.152 kpa--- postanowieniem mozna wstrzymać wykonanie decyzji
i art.155 kpa na wniosek strony można uchylić decyzję ( zp- 75 latka)
~o~

Napisano: 16 gru 2015, 11:02

odmawiasz wstrzymania wypłaty - decyzją.
Na prośbę strony nie można wstrzymać wypłaty - brak przepisów
cuiusvis hominis est errare, nullius nisi insipientis in errore perseverare
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 07 maja 2014, 7:21
Zajmuję się:

Napisano: 16 gru 2015, 11:10

Elmer pisze:odmawiasz wstrzymania wypłaty - decyzją.
Na prośbę strony nie można wstrzymać wypłaty - brak przepisów

to co zrobic z tą koordynacją? Jak robicie u was w ośrodkach? kobieta nie chce pobierac tych pieniędzy do czasu wyjasnienia sprawy.
mok

Napisano: 16 gru 2015, 11:13

j.w....... dlatego pisze poczytaj art.152 .... czasami można go zastosowac jeżeli wg terminów będziesz później wznawiać postepowanie.

jest inny sposób....... przez trzy miesiące osoba nie odbiera świadczeń wtedy wstrzymujesz ... art.28 ust.3
~o~

Napisano: 16 gru 2015, 11:22

~o~ pisze:j.w....... dlatego pisze poczytaj art.152 .... czasami można go zastosowac jeżeli wg terminów będziesz później wznawiać postepowanie.

jest inny sposób....... przez trzy miesiące osoba nie odbiera świadczeń wtedy wstrzymujesz ... art.28 ust.3
Czytałam ten art. 152 nie wiem czy dobrze rozumiem....moge wstrzymac wypłate (postanowieniem?) ale jak ROPS kaze mi uchylic od konkretnej daty gdy zajdzie koordynacja to muszę kolejnym postanowieniem najpierw odwiesić wypłaty a potem uchylić decyzję? I rozumień ze ile swiadczeń tyle tych poistanowień o wstrzymaniu?
mok

Napisano: 16 gru 2015, 11:30

jak kobieta nie chce to niech ich nie bierze
https://www.doradcasamorzadu.pl/komunika ... nnych.html
cuiusvis hominis est errare, nullius nisi insipientis in errore perseverare
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 07 maja 2014, 7:21
Zajmuję się:

Napisano: 16 gru 2015, 11:33

my wstrzymujemy nieformalnie, na dziko, tylko w systemie na podstawie wniosku
Tom.
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 09 mar 2005, 16:10
Zajmuję się: SR, CP, dodatki paliwowe ;)

Napisano: 16 gru 2015, 11:36

zwróć uwagę ... że w tym art. jest mowa o wznowieniu nie o wszczęciu postepowania
jedno postanowienie do jednej decyzji

Jak ROPS ustali koordynacje- wtedy nic nie odwieszasz a po prostu uchylisz decyzje od daty jaką ci wskażą i prześlesz akta. Natomiast ROPS ustalając nienaleznie pobrane świadczenia nie będzie uwzglednial tych kwot ktore postanowieniem zostały wstrzymane
~o~

Napisano: 16 gru 2015, 11:47

Elmer pisze:jak kobieta nie chce to niech ich nie bierze
https://www.doradcasamorzadu.pl/komunika ... nnych.html
U mnie nieodbieranie nie wchodzi w gre....bedzie afera w banku i w ogóle....
mok

Strona 1 z 3    [ Posty: 21 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x