renta socjalna - Pomoc społeczna (forum ogólne)

Strona 1 z 1    [ Posty: 8 ]

Napisano: 21 maja 2014, 10:18

Pan ma umiarkowany stopień niepełnosprawności. Pobiera zasiłek pielęgnacyjny. W orzeczeniu ma zapis ze niepełnosprawność istnieje od dzieciństwa.
od wielu miesięcy obiecywał pracownikowi socjalnemu ze pójdzie do zus i złoży dokumenty na rentę socjalną bo moze by mu dali ale do dziś tego nie zrobił.
Czy w takiej sytuacji gdy ma inna możliwość (renta socjalna) mam obowiązek dac mu zasiłek stały czy jezeli on nie składa wniosku na stały to nie musze mu go przyznawać? jak to jest?
Bunia
Praktykant
Od: 10 kwie 2014, 13:30
Zajmuję się:

Napisano: 21 maja 2014, 10:39

A czy on ma realną szansę dostać rentę socjalną? Znasz klienta, wiesz jaka jest jego niepełnosprawność, musisz obiektywnie podejść do sprawy.Bo gonić go tylko po to do zusu, by mieć papier,to bez sensu.Jeżeli strona jest osobą niepełnosprawną, nie ma możliwości zarobkowania, jest w trudnej sytuacji finansowej, to oczywiście,że powinnaś go poinformować,że istnieje takie świadczenie, jak zasiłek stały.A renta socjalna przysługuje nie tylko wówczas, gdy niepełnosprawność występuje od dzieciństwa ale także tylko wtedy, gdy osoba jest całkowicie niezdolna do pracy.
abc

Napisano: 21 maja 2014, 11:01

Ale ja mu kilka razy mówiłam, że może mieć zasiłek stały ale dobrze by było gdyby upewnił się czy nie przysługuje mu renta socjalna. Ma znaczny niedosłuch. Mógłby pracować, jest zarejestrowany w PUP. ALe może dac mu stały a i tak porosic by składał na rente, może byłaby wyższa niz stały. Ciekawe czy kontrola się nie przyczepi ze tak póżno mu dałam stały . Pracuje od niedawna i stad tyle moich wątpliwości
Bunia
Praktykant
Zajmuję się:

Napisano: 21 maja 2014, 11:05

Ja mam osoby na stałym które mają znaczny stopień niepełnosprawności a z zusu i tak dostali odmowę renty socjalnej.a co do propozycji- masz art.3 ust.3 ustawy o pomocy społecznej
abc

Napisano: 21 maja 2014, 11:17

"Rodzaj , forma i rozmiar świadczenia powinny być odpowiednie do okoliczności uzasadniających udzielenie pomocy". To rozumiem, że mam zrobić wywiad alimentacyjny u matki tego pana i przyznac mu zasiłęk stały. Przepraszam, że zadaje tak banalne pytania ale nie mam chwilowo obok siebie nikogo kogo mogłabym o to dopytać.
Bunia
Praktykant
Zajmuję się:

Napisano: 21 maja 2014, 12:00

Wyjaśnij klientowi, że na dzień dzisiejszy najkorzystniejszym dla niego świadczeniem jest zasiłek stały.a wywiady alimentacyjne oczywiście,że powinnaś zrobić.
abc

Napisano: 24 maja 2014, 1:09

Bunia - praca socjalna się kłania ( pomóż człowiekowi załatwić rentę socjalną)- to nasza praca
Majka85
Stażysta
Od: 11 kwie 2014, 19:29
Zajmuję się:

Napisano: 25 maja 2014, 0:03

Bunia - praca socjalna to wskazywanie drogi, nie wyręczanie bo wyręczaniem możesz robić ludziom krzywdę, uczyć ich niezaradności. Ale ty to wiesz.
Beniu

Strona 1 z 1    [ Posty: 8 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x