mam prośbę wierzycielka przyszła i mi zgłosiła że w tym miesiącu otrzymała alimenty od ojca dziecka, na szczęście zdążyłam jej wstrzymać wypłatę i pisze uchylenie decyzji przyznającej ale czy powinnam dostać jeszcze coś od komornika? Co powinnam napisać dłużnikowi, informację czy poczekać do końca okresu zasiłkowego znając życie to za 2/3 miesiące babka wróci i znowu złoży wniosek... czy mógłby ktoś mi coś podpowiedzieć
1. wstrzymanie decyzji do unieważnienia - brak podstawy prawnej;
2. uchylenie decyzji chcesz robić na jakiej podstawie? Prośba strony?
3. do dłużnika piszesz to co zrobisz
4. komornika informujesz o wpłacie
cuiusvis hominis est errare, nullius nisi insipientis in errore perseverare
Problem podobny do mojego tylko, że info dostałam 1 dzień przed wypłatą i kobiety już na piątek na wypłaty nie wrzuciłam. Teraz nie wiem co dalej, wezwać do wyjaśnień i żeby na oświadczeniu napisała, że chce uchylenia decyzji bo dostaje od dłużnika??
Wierzycielka nie powinna tych pieniędzy brać od dłużnika. Ale jeżeli już wzięła to są dwa wyjścia: może zwrócić dłużnikowi lub przekazać je komornikowi - Komornik przekaże je zgodnie z kolejnością wskazaną w ustawie.
Podstawy do wstrzymania, zawieszenia, uchylenia decyzji nie ma gdyż egzekucja jak domniema jest nadal bezskuteczna. Jeżeli Wierzycielka zatrzyma pieniądze, to trzeba odebrać od niej oświadczenie o otrzymanych alimentach od dłużnika i wszcząć postępowanie w sprawie nienależnie pobranych świadczeń z funduszu alimentacyjnego oraz wydać decyzje w sprawie zwrotu nienależnie pobranych świadczeń z funduszu alimentacyjnego, a świadczenia z fa wypłacać nadal. To co wzięła, to odda, lecz z odsetlkami.
W moim przypadku egzekucję prowadzi sąd. A kasy nie wypłaciłam. Bo jej córka złożyła oświadczenie w czwartek, że jej ojciec zapłacił matce alimenty na jej brata, a ze wyplaty mielismy w piatek to od razu nie ujęłam jej w wypłatach żeby nie było nienależnie pobranych. I dlatego nie wiem jak to ruszyć teraz.
ja mam podobną sytuację też kobiety nie wypłaciłam razem ze wszystkimi bo komornik przysłał mi pismo żeby wstrzymać wypłatę od grudnia bo dłużnik wszystko spłacił ale nie chcą mi napisać ze skuteczna egzekucja bo czekają do końca grudnia czy dłużnik wpłaci czy nie. Więc odpowiedzą w styczniu i nie wiem czo z grudniem. Ale wypłacę kobiecie normalnie teraz, ona mi złoży oświadczenie że w grudniu otrzymała pieniądze od komornika i zaraz wpłaci z powrotem żeby nie było odsetek(spoko kobieta) zrobię nienależnie pobrane za grudzień i w styczniu jak odpowie komornik że skuteczna to uchylę prawo a jak napisze, że jednak nadal bezskuteczna to daje płacę