rezygnacja ze szkoły
rezygnacja ze szkoły
Kochani mam pytanie. Pani złozyła wniosek we wrzesniu na stypendium to sypendium zostało jej wypłacone za miesiąc IX-XII. w miesiacu styczniu dziecko wnioskodwczyni zrezygnowało ze szkoły. Napisała mi oświadczenie o rezygnacji czy ja musze tej Pani wydac jakąś decyzje??
Re: rezygnacja ze szkoły
Stosownie do art. 90 o ust 4 ustawy z dnia 7 września 1991 roku o systemie oświaty, pomoc materialna o charakterze socjalnym nie przysługuje uczniowi, który przestał spełniać ustalone przesłanki uprawniające go do pobierania stypendium. Więc należy na okres styczeń - czerwiec wydać decyzję odmowną.
ja mam też taką sytuację jak Monaaaaa, ale zgodnie z tym co mówił Pan na szkoleniu, po otrzymaniu zaświadczenia ze szkoły i oświadczenia o nieubieganiu się o przyznanie stypendium na okres od stycznia do czerwca, napiszę tylko zwykłe pismo
Ja robiłam decyzję cofającą prawo do stypendium.
D E C Y Z J A
w sprawie cofnięcia stypendium szkolnego
Na podstawie art. 104 § 1 ustawy z dnia 14 czerwca 1960 r. – Kodeks postępowania administracyjnego (Dz. U. z 2000 r. Nr 98, poz. 1071 z późn. zm.), art. 90n ust. 1 w związku z art. 90o ust. 4 ustawy z dnia 7 września 1991 r. o systemie oświaty (Dz. U. z 2004 r. Nr 256, poz. 2572 z późn. zm.) oraz w związku z § 12 Regulaminu udzielania pomocy materialnej o charakterze socjalnym dla uczniów zamieszkałych na terenie Gminy ................. stanowiącym załącznik do uchwały Nr ............................ z dnia ..................roku oraz uchwale Nr ............................... z ........................zmieniającej uchwałę w sprawie uchwalenia Regulaminu udzielania pomocy materialnej o charakterze socjalnym dla uczniów zamieszkałych na terenie Gminy ...................., po rozpatrzeniu wniosku Pani ..............................:
cofam prawo do stypendium szkolnego uczniowi ............. z dniem 1 stycznia 2013 r.
uzasadnienie
Decyzją Nr ....................... z dnia .............. Wójt Gminy .............. przyznał stypendium szkolne uczniowi klasy ..................................na okres od 01.09.2012 r. do 31.12.2012 r. W dniu 15.05.2013 r. matka ucznia Pani ............ poinformowała Wójta Gminy .............. o rezygnacji ucznia z kontynuowania nauki szkolnej od dnia 01.01.2013 r.. Zgodnie z art. 90b ust. 3 i art. 90d ust. 1 ustawy o systemie oświaty stypendium szkolne przysługuje w sytuacji, gdy stypendysta pozostaje uczniem – wykreślenie ze szkoły powoduje utratę statusu ucznia a tym samym ustanie przyczyn, które stanowiły podstawę przyznania stypendium.
W takiej sytuacji przepisy art. 90o ust. 4 ustawy o systemie oświaty nakazuje cofnięcie prawa do stypendium, co zostało stwierdzone w sentencji.
D E C Y Z J A
w sprawie cofnięcia stypendium szkolnego
Na podstawie art. 104 § 1 ustawy z dnia 14 czerwca 1960 r. – Kodeks postępowania administracyjnego (Dz. U. z 2000 r. Nr 98, poz. 1071 z późn. zm.), art. 90n ust. 1 w związku z art. 90o ust. 4 ustawy z dnia 7 września 1991 r. o systemie oświaty (Dz. U. z 2004 r. Nr 256, poz. 2572 z późn. zm.) oraz w związku z § 12 Regulaminu udzielania pomocy materialnej o charakterze socjalnym dla uczniów zamieszkałych na terenie Gminy ................. stanowiącym załącznik do uchwały Nr ............................ z dnia ..................roku oraz uchwale Nr ............................... z ........................zmieniającej uchwałę w sprawie uchwalenia Regulaminu udzielania pomocy materialnej o charakterze socjalnym dla uczniów zamieszkałych na terenie Gminy ...................., po rozpatrzeniu wniosku Pani ..............................:
cofam prawo do stypendium szkolnego uczniowi ............. z dniem 1 stycznia 2013 r.
uzasadnienie
Decyzją Nr ....................... z dnia .............. Wójt Gminy .............. przyznał stypendium szkolne uczniowi klasy ..................................na okres od 01.09.2012 r. do 31.12.2012 r. W dniu 15.05.2013 r. matka ucznia Pani ............ poinformowała Wójta Gminy .............. o rezygnacji ucznia z kontynuowania nauki szkolnej od dnia 01.01.2013 r.. Zgodnie z art. 90b ust. 3 i art. 90d ust. 1 ustawy o systemie oświaty stypendium szkolne przysługuje w sytuacji, gdy stypendysta pozostaje uczniem – wykreślenie ze szkoły powoduje utratę statusu ucznia a tym samym ustanie przyczyn, które stanowiły podstawę przyznania stypendium.
W takiej sytuacji przepisy art. 90o ust. 4 ustawy o systemie oświaty nakazuje cofnięcie prawa do stypendium, co zostało stwierdzone w sentencji.
My w decyzji piszemy na jaki okres przyznajemy czyli rok szkolny 2013/2013 i
przyznaję się stypendium szkolne za okres od IX do XII 2013 r.
W związku z tym Nasza Radczyni stwierdziła że nie ma takowej potrzeby w końcu w decyzji ma zawarty okres na jaki dostała stypendium a na dalszy okres nie dostanie decyzji odmownej a poza tym sama złożyła przecież oświadczenie o nieubieganiu się o stypendium jest tego świadoma, dlatego nie wydajemy drugiej decyzji odmownej. Ewentualnie piszemy pismo że od stycznia stypendium nie przysługuje
przyznaję się stypendium szkolne za okres od IX do XII 2013 r.
W związku z tym Nasza Radczyni stwierdziła że nie ma takowej potrzeby w końcu w decyzji ma zawarty okres na jaki dostała stypendium a na dalszy okres nie dostanie decyzji odmownej a poza tym sama złożyła przecież oświadczenie o nieubieganiu się o stypendium jest tego świadoma, dlatego nie wydajemy drugiej decyzji odmownej. Ewentualnie piszemy pismo że od stycznia stypendium nie przysługuje
zgodnie z art. 90o. ust. 4 stypendium szkolne wstrzymuje się w takim przypadku. My też wydaliśmy decyzje na rok szkolny 2013/2014 za okres wrzesień-grudzień 2013r. w przypadku gdy ktoś poinformuje o ustaniu przyczyn w danym miesiącu (np. grudniu 2013r.) - wstrzymujemy stypendium od stycznia 2014
a co w przypadku jesli przynałem stypendium uczniowi od IX do XII, a on w październiku zrezygnował ze szkoły - cofam całkowicie czy przynaję tylko za 2 m-ce???
Oprócz rezygnacja ze szkoły - Stypendia przeczytaj również:
PIT 8C
ojciec i syn
pomocy-jestem nowa
realizacja stypendium na \"przelew\"
Stypendium szkolne
WZÓR DEC. ODMOWNEJ
CZY W RAMACH STYPENDIUM ROZLICZACIE UBEZPIECZENIE OD NIESZCZĘSLIWYCH WYPADKÓW W SZKOLE ?
stypendium szkone
Zasiłek szkolny
Rachunki
UTRATA DOCHODU
stypendium a piecza zastępcza
Zasiłek szkolny
Decyzja zmieniajaca
zwrot kosztów poniesionych na dojazd do szkoły a wyjazd na praktykę
Weryfikacja srodków do 4.02.2014