Robić wznowienie wstrzymanych wypłat czy przyznać od 01.07?

Wybrane tematy:
Komunikat w sprawie nowych wniosków 500+/ŚW/ŚR w CAS Wzory Decyzji 500+ jak rozpisujecie podatek z US? Jak usprawnić koordynację? Zwalić robotę na gminy... alimenty, od kiedy wyplata - dylematy odnośnie art 19 ust. 4 inspektor ds. świadczeń wychowawczych
ODPOWIEDZ
niki0
Referent
Zajmuję się: ŚW/FA
Kontakt:

Robić wznowienie wstrzymanych wypłat czy przyznać od 01.07?

Post autor: niki0 »

Wstrzymałam Pani wypłaty na początku 2019 r. na pierwsze dziecko bo nie doniosła dokumentów. Teraz wnioskuje na 2019/2021 na to dziecko.
Pytanie: mam jej przyznać teraz od 01.07. i tyle
czy
wznowić wypłaty od 01.07. bo nie mają znaczenia dochody i na nowy wniosek przyznać od 01.10?
sylwia369
Praktykant
Zajmuję się: ŚW
Kontakt:

Re: Robić wznowienie wstrzymanych wypłat czy przyznać od 01.07?

Post autor: sylwia369 »

Kiedy złożyła wniosek? jak do końca września 2019 roku to trzeba wypłacić od lipca. Jeśli w październiku 2019 to od października.
Przemek_P
Stażysta
Zajmuję się:
Kontakt:

Post autor: Przemek_P »

wznowić możesz od miesiąca złożenia wyjaśnień jeśli w ogóle złożyła ci wyjaśnienia dlaczego nie dostarczyła tych dokumentów. Nie możesz jej przyznać świadczeń od lipca ponieważ ona miała ustalone prawo do świadczenia do 30 września . Z nowego wniosku możesz jej przyznać od 1 października. Miałam taki przypadek i konsultowałam na szkoleniu, tylko ja zadzwoniłam do babki i zdążyła złożyć wyjaśnienia w lipcu więc od lipca jej wznowiłam wypłaty z decyzji2018/2019 i przyznałam nowe świadczenia od 01.10
niki0
Referent
Kontakt:

Nowy wniosek z września.
no właśnie ja miałam ten problem, że Pani nie odbierała a smsy olała ;p
jak pytałam na szkoleniu to Pan mówił że są dwa wyjścia: albo biorę sobie teczkę tej babki co jej wstrzymałam i będę wypłacać bo od 01.07 jej przysługuje świadczenie (bo ona nie dostarczyła zaświadczenia o dochodzie a od lipca to nie ma znaczenia) bądź zostawiam to stare i jak złoży wniosek to od lipca jej przyznam. Z tym, że program nie przyznaje (ewentualnie przyzna "z rąsi") i to mnie zastanowiło.
Ps. Ciekawostka jest taka że to zaświadczenie teraz do ZR musiała przynieść i przyniosła więc nie wiem dlaczego taki miała wcześniej problem...
Przemek_P
Stażysta
Zajmuję się:
Kontakt:

Post autor: Przemek_P »

mi mówił na szkoleniu że nie mogę jej przyznać od lipca ponieważ ona ma ustalone prawo do świadczenia do 30.09 chyba że złoży wyjaśnienia
niki0
Referent
Kontakt:

kurde.. i bądź tu człowieku mądry
ODPOWIEDZ