co zrobić koordynacja ?

Wybrane tematy:
Komunikat w sprawie nowych wniosków 500+/ŚW/ŚR w CAS Wzory Decyzji 500+ jak rozpisujecie podatek z US? Jak usprawnić koordynację? Zwalić robotę na gminy... alimenty, od kiedy wyplata - dylematy odnośnie art 19 ust. 4 inspektor ds. świadczeń wychowawczych
ODPOWIEDZ
wioli
Starszy referent
Zajmuję się: ŚW
Kontakt:

co zrobić koordynacja ?

Post autor: wioli »

Witam! Mam przypadek, który dotyczy okresu 2017/2018 w lipcu zgłoszona praca za granicą i wstrzymanie. Teraz otrzymuje z UW okres koordynacji 17.01.2018 do 30.09.2018 i doprowadzenie do stanu zgodnego z prawem, co teraz mam zrobić, bo przyznaje się, że nie mam w tym doświadczenia.
Jotes
Praktykant
Zajmuję się:
Kontakt:

Re: co zrobić koordynacja ?

Post autor: Jotes »

Post autor: wioli » 25 paź 2019, 8:56 Witam! Mam przypadek, który dotyczy okresu 2017/2018 w lipcu zgłoszona praca za granicą i wstrzymanie. Teraz otrzymuje z UW okres koordynacji 17.01.2018 do 30.09.2018 i doprowadzenie do stanu zgodnego z prawem, co teraz mam zrobić, bo przyznaje się, że nie mam w tym doświadczenia.

Uchylasz decyzję (art. 16 ust. 6 i art. 27 ust.1), uchyloną decyzję, kopię (lub oryginał) wniosku, weryfikacje, oświadczenia i kartę wypłat od stycznia do września wysyłasz do wojewody. Jeżeli Twój UW upiera się przy wysyłaniu wniosków elektronicznie - to i elektronicznie wyślij. Oni wydzadzą nową decyzję na ten okres. Możesz zadzwonić i spytać, czy masz literalnie od dnia koordynacji uchylić czy od 1 lutego, bo za styczeń i tak gmina płaci.
wioli
Starszy referent
Kontakt:

ok. dzięki! a co z tym okresem do lipca 2018 bo do tego czasu pobierała, czy to UW zrobi nienależnie pobrane za ten okres?
Jotes
Praktykant
Zajmuję się:
Kontakt:

Post autor: Jotes »

ok. dzięki! a co z tym okresem do lipca 2018 bo do tego czasu pobierała, czy to UW zrobi nienależnie pobrane za ten okres?

Za ten okres decyzję wyda Wojewoda. Jeżeli pobierała na pierwsze dziecko to prawdopodobnie dochód jej przekroczy i będzie do zwrotu (zrobią dojście za luty i ewentualnie nadpłąta za marzec-czerwiec (jeżeli pobrała za lipiec, to i za lipiec)). Wojewoda sam będzie dochodził. Ty dostaniesz decyzję do realizacji.
wioli
Starszy referent
Kontakt:

ok, dziękuję bardzo!
ODPOWIEDZ