Czy na wywiadzie środowiskowym robicie zdjęcia dokumentujące ruchomości lub potwierdzające że Wnioskodawca mieszka/nie mieszka w lokalu?
Jeśli tak to w oparciu o jaką podstawę prawną można by to robić?
robienie zdjęć na wywiadzie środowiskowym
-
- Praktykant
- Zajmuję się: dodatki
- Kontakt:
-
- Podinspektor
- Zajmuję się: DM
- Kontakt:
Re: robienie zdjęć na wywiadzie środowiskowym
u nas tylko oczy pracownika socjalnego i protokółCzy na wywiadzie środowiskowym robicie zdjęcia dokumentujące ruchomości lub potwierdzające że Wnioskodawca mieszka/nie mieszka w lokalu?
-
- Referent
- Zajmuję się: Dodatki mieszkaniowe i energetyczne, dodatek osłonowy, węglowy itp.
- Kontakt:
kiedyś miałam taką sprawę ....
złożyła mi wniosek pani bardzo dobrze sytuowana, poszłam na wywiad i oczy mi wyszły do wierzchu - zrobiłam odmowę na art 7 ust 3 pkt 1, pani się odwołała a sko jeszcze raz kazało mi rozpatrzeć wniosek i wówczas poszłam ponownie na wywiad i zrobiłam zdjęcia i dobrze, że je zrobiłam, gdyż to był główny dowód tego, że dodatek się nie należał, a sko ujęło to w swoim postanowieniu jak wyjaśnienie do utrzymania w mocy mojej decyzji odmownej,
i paniusia już się nie odwołała i więcej już wniosku nie złożyła.
złożyła mi wniosek pani bardzo dobrze sytuowana, poszłam na wywiad i oczy mi wyszły do wierzchu - zrobiłam odmowę na art 7 ust 3 pkt 1, pani się odwołała a sko jeszcze raz kazało mi rozpatrzeć wniosek i wówczas poszłam ponownie na wywiad i zrobiłam zdjęcia i dobrze, że je zrobiłam, gdyż to był główny dowód tego, że dodatek się nie należał, a sko ujęło to w swoim postanowieniu jak wyjaśnienie do utrzymania w mocy mojej decyzji odmownej,
i paniusia już się nie odwołała i więcej już wniosku nie złożyła.
-
- Praktykant
- Zajmuję się: dodatki
- Kontakt:
U mnie SKO też badało jedną sprawę, gdzie dałem odmowę bo moim zdaniem wnioskodawca nie zamieszkiwał w lokalu. Podparłem to zdjęciami robionymi w lokalu. Wnioskodawcy w trakcie wywiadu dałem do podpisania oświadczenie, że wyraża zgodę na zrobienie dokumentacji fotograficznej. Liczyłem na to, że w razie odwołania SKO przyjmie taki dowód zgodnie z 75 § 1 KPA.
Natomiast nigdzie nie odnalazłem póki co informacji, na jakiej podstawie prawnej mógłbym prosić wnioskodawcę o wyrażenie zgody na zrobienie zdjęć. Jeśli wyrazi - ok, robię. Nie wyrazi (zdarzało się też w kilku przypadkach) to piszę w kwestionariuszu, że nie wyraził zgody.
Natomiast nigdzie nie odnalazłem póki co informacji, na jakiej podstawie prawnej mógłbym prosić wnioskodawcę o wyrażenie zgody na zrobienie zdjęć. Jeśli wyrazi - ok, robię. Nie wyrazi (zdarzało się też w kilku przypadkach) to piszę w kwestionariuszu, że nie wyraził zgody.
Oprócz robienie zdjęć na wywiadzie środowiskowym - Dodatki mieszkaniowe przeczytaj również:
decyzja odmowna Obliczeniowy procent dochodów miesięcznych jest większy niż kwota wydatków na lokal.
Ogrzewanie gazowe
Ściągnięcie zaległości za usługi opiekuńcze.
Umowa najmu od osoby prywatnej
wzór decyzji
sprawdzenie wyliczenia
zgon
Archiwum
Sprawdźcie proszę obliczenia
Ogrzewanie gazowe
dochód z działalności nierejestrowanej
zawiadomienie o wszczęciu postępowania
Zmiana decyzji DM -PILNE
umowa najmu
Dodatki mieszkaniowe- kotłownia wglowa