zgon
-
- Stażysta
- Zajmuję się: dodatek mieszkaniowy i dodatek energetyczny
- Kontakt:
zgon
mam pytanie. jak wiecie że wnioskodawca zmarł . co robicie w takiej sytuacji ? występujecie o akt zgonu na jakiej podstawie jaki artykuł? a jeżeli otrzymaliście np od kogoś w rodzinie to uchylacie czy występujecie?
-
- VIP
- Zajmuję się: DM, DE
- Kontakt:
Re: zgon
jeżeli wnioskodawca zmarł...wygaszasz decyzję nie jest istotne czy ktos jeszcze w gospodarstwie domowym zostałmilena9204 pisze: 22 lut 2024, 10:21 mam pytanie. jak wiecie że wnioskodawca zmarł . co robicie w takiej sytuacji ? występujecie o akt zgonu na jakiej podstawie jaki artykuł? a jeżeli otrzymaliście np od kogoś w rodzinie to uchylacie czy występujecie?
- Załączniki
-
zgon wnioskodawcy.docx
- (17.9 KiB) Pobrany 30 razy
-
komentarz-lex-wygaszenie-zgon.docx
- (13.55 KiB) Pobrany 29 razy
-
- Stażysta
- Zajmuję się: dodatek mieszkaniowy i dodatek energetyczny
- Kontakt:
chodzi czy wydajecie decyzje wygaszającą czy tylko informacje wyysyłacie?
-
- VIP
- Zajmuję się: DM, DE
- Kontakt:
przecież w komentarzu chyba napisane...i w orzeczeniu sądu...wystarczyło przeczytać :milena9204 pisze: 22 lut 2024, 10:49 chodzi czy wydajecie decyzje wygaszającą czy tylko informacje wyysyłacie?
Art. 162. § 1. Organ administracji publicznej, który wydał decyzję w pierwszej instancji, stwierdza jej wygaśnięcie, jeżeli decyzja:
1) stała się bezprzedmiotowa, a stwierdzenie wygaśnięcia takiej decyzji nakazuje przepis prawa albo gdy leży to w interesie społecznym lub w interesie strony,"
....przenosząc powyższe rozważania na grunt niniejszej sprawy należy zatem stwierdzić, że organy administracyjne obu instancji zasadnie uznały, że zachodzą przesłanki stwierdzenia wygaśnięcia decyzji Prezydenta Miasta z dnia (...) 2009 r. Nr (...), bowiem zmarła osoba, której przysługiwał dodatek mieszkaniowy. ....
Skoro z treści przytoczonych wyżej przepisów wynika, że przyznany dodatek mieszkaniowy był uprawnieniem osobistym W. Ś., która zmarła w dniu 26 listopada 2009 r., to tym samym z ta datą jako z chwilą śmierci W. Ś., decyzja o przyznaniu jej dodatku mieszkaniowego stała się bezprzedmiotowa ...
wygaszam decyzję jednak jej nie wysyłam, natomiast informację o wygaszeniu decyzji wysyłam do zarządcy
Oprócz zgon - Dodatki mieszkaniowe przeczytaj również:
Wznowienie postępowania
wstrzymanie,wznowienie-informacja do zarządcy?
decyzja odmowna Obliczeniowy procent dochodów miesięcznych jest większy niż kwota wydatków na lokal.
Ogrzewanie gazowe
Ściągnięcie zaległości za usługi opiekuńcze.
Umowa najmu od osoby prywatnej
wzór decyzji
sprawdzenie wyliczenia
Archiwum
robienie zdjęć na wywiadzie środowiskowym
Sprawdźcie proszę obliczenia
Ogrzewanie gazowe
dochód z działalności nierejestrowanej
zawiadomienie o wszczęciu postępowania
Zmiana decyzji DM -PILNE
umowa najmu