Powołujemy się na rodo (wskazane wczesniej artykuły)i ustawę o pomocy społecznej ( bez zmian)
W nowej ustawie z maja o ochronie danych osobowych - NIC na ten temat nie ma
Panna żle podpowiadasz
Witam, co Państwo myślicie na temat występowania o udostępnienie danych osobowych osoby, która odmówiła udzielenia wywiadu środowiskowego cz. II. w świetle RODO? Czy art. 107, ust 1 i podawane we wniosku podst prawne, o których pisaliście wystarczą aby zgodnie z prawem uzyskać i przetwarzać dane tej osoby np poprzez wystąpienie o informacje o jej PESEL (no bo przecież na starcie znamy tylko nazwisko i adres, a czasem nawet i tego nie), wysokość dochodów itp... Pozdrawiam
Ok.... To może ujmę to inaczej bo chyba wyraziłam się niejasno. Art. 6 ust 1. lit c RODO: "przetwarzanie jest niezbędne do wypełnienia obowiązku prawnego ciążącego na administratorze", więc rozumiem, że obowiązkiem prawnym GOPS/MOPS jest przeprowadzenie w związku z wnioskiem o przyznanie pomocy rodzinnego wywiadu środowiskowego środowiskowego zgodnie z art. 107 ust1 USTAWY O POMOCY SPOŁECZNEJ, prawda? I skoro mamy OBOWIĄZEK przeprowadzić taki wywiad u "osób, o których mowa w art. 103" to rozumiem, że możemy przetwarzać dane tych osób mimo, iż stanowczo nie wyrażają na to zgody. Czy moje rozumowanie jest właściwe? Czy jeśli pozyskam takie dane facet, który się na to nie zgodził (syn wnioskodawcy)wpakuje mnie do więzienia, czy niekoniecznie?