rodzic dysponujący dochodem dziecka - Stare tematy

Strona 1 z 1    [ Posty: 8 ]

Napisano: 01 lip 2012, 0:03

Witam wszystkich. Mam pytanie odnośnie rodzica biologicznego, który dysponuje dochodem dziecka? Czy naliczacie mu opłatę za pobyt dziecka w pieczy w wys. 50% dochodu dziecka?
~mija

Napisano: 01 lip 2012, 15:21

ja będę naliczać a jakie masz przypadki - masz rodzica który dostaje alimenty z funduszu?
~Hania2

Napisano: 01 lip 2012, 17:15

nie... mam matkę, która m alimenty od ojca na dziecko w placówce. Z uchwały rady miasta wychodzi jej odpłatność z dochodu niższa niż połowa alimentów. I nie wiem co ważniejsze: alimenty czy dochód rodziny?
~mija

Napisano: 01 lip 2012, 20:04

ja najpierw liczę opłatę dla rodzica z art. 193 ust.1 i np. jest odstąpienie, to wtedy nowe postępowanie z art. 193 ust. 3i tu skoro ma alimenty to decyzja o połowie alimentów. Ust. 3 mówi o sytuacji gdy od rodzica nie wyegzekwujesz opłaty. A wogóle to alimenty powinny iść za dzieckiem do placówki. Ale tak naprawdę to ja nie wiem czy mam rację, może ktoś napisze na ten temat - jak robić
~Hania2

Napisano: 02 lip 2012, 0:13

tzn.ze rodzic utrzymuje się z tych alimentów-super!!!alimenty nalezą się dziecku!!!
~jula

Napisano: 03 lip 2012, 22:10

Haniu2 masz rację: alimenty od ojca powinny być przekazywane do placówki, stanowią dochód dziecka, nie matki
~kasia

Napisano: 10 lip 2012, 13:04

Trzeba zawiadomić placówkę, placówka wystepuje do sądu o ustanowienie kuratora do zarządu majątkiem. Na czas postępowania ojciec wstrzymuje alimenty i później spłaca kuratorowi, który odkłada kasę na książeczkę (lokatę).
~Iza

Napisano: 10 lip 2012, 14:05

Według mnie to należy obciążyć obydwoje rodziców odpłatnością za pobyt dziecka w placówce. Ojciec jak się dowie, że dziecko w placówce sam się zgłosi do Sądu o zmianę wyroku. Matka nie powinna otrzymywać alimenty na dziecka, które przebywa w placówce. Alimenty nie mogą być przekazywane do placówki. W wyroku jest wskazanie do czyich rąk mają być przekazywane.
~marynia

Strona 1 z 1    [ Posty: 8 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x