mam przypadek, ze małoletnie dziecko obywatel polski, uczęszcza do szkoły podstawowej w Rosji, a dokładniej w Moskwie, ojciec zamieszkuje na terenie gminy jak deklaruje, czy uważacie, że powinnam wzywać do wyjasnień gdzie miejsce zamieszkania czy przyznać, bo w rozporządzeniu pisze obywatelom polskim zamieszkującym na terenie....bez rozszerzenia z rodzinami ?
ja mam taki przypadek - matka niby przebywa na naszym terenie ale tylko przez 2miesiące, dzieci w wieku szkolnym uczą się za granicą, mało prawdopodobne jest to, że codziennie rano przewozi dzieci przez granice do szkoły a później odbiera!szkoła oddalona jest od rzekomego miejsca zamieszkania ok 3 godz.
czy ktoś pamięta/ma nr na infolinie lub e-mail do ministerstwa?kojarzę, że były udostępniane
właśnie szukałam takiego tematu... u mnie matka polka twierdzi, że owszem zamieszkuje w Pl, ale dziecko na które wnioskuje uczy się w Palestynie. Także dziecko raczej nie zamieszkuje w Pl... matka owszem czasami jest w Pl, dzieci też.
Dodam, że pobierają 500 + jako, że zaznaczyła mi, że nikt nie przebywa poza granicami PL (na drugie dziecko)a, że nie jestem detektywem to przyjęłam zgodnie z wnioskiem. Zaczerpnęłam info, że ewentualnie gdyby dziecko nie było ubezpieczone to są podejrzenia, że nie przebywa w Pl. No ale oczywiście dzieci są ubezpieczone a rodzice już nie- co akurat w ich przypadku nie ma znaczenia bo nie mają takiego obowiązku. W związku z czym wypłacam dalej 500+ ... a niebawem pojawi mi się żeby złożyć wniosek na 300 + no i wtedy adres szkoły wpisze mi Palestyna no i co jak to się ma do zamieszkiwania na terytorium PL i co dalej jak to się ma do 500+ i tego okresu, który pobierała. Ktoś coś poradzi?
definicja szkoły w rozporządzeniu i w ustawie 500+ nie jest konkretna... oznacza szkołę podstawową, gimnazjum... bardziej typy szkół. Na infolinii powiedziała mi kobitka żeby ewentualnie porównać te szkoły, czy ta w Palestynie odpowiada szkole tej w Pl na zasadzie, że rodzice jakieś dokumenty mogą przedstawić. Dla mnie niezbyt dobry pomysł...jak mogę żądać od nich takich dokumentów. Czekam na oficjalną odpowiedź z ministerstwa, ponieważ nasz ŁUW wystosował do nich zapytanie w tej sprawie.
albo źle szukam albo...przeglądam ustawę o systemie oświaty i nie widzę aby była tu definicja szkoły podstawowej - oczywiście są informację, ale raczej mało istotne w sprawie tj. np.rekrutacja itp.
ponadto skąd mam wiedzieć, że szkoła którą wykazuje mi wnioskodawca jest szkołą zbliżoną do naszej? nie mogę wymagać od klienta zaświadczenia ze szkoły w dodatku przetłumaczonego na nasz język?!chyba, że się mylę!
uwzględnia się również inne dokumenty, w tym oświadczenia , niezbędne do ustalenia prawa do świadczenia dobry start. No i weźmy tutaj to zdanko w tym oświadczenia oczywiście składane pod odpowiedzialnością karną, także napisze mi, że dziecko uczęszcza w Palestynie do szkoły podstawowej odpowiadającej szkole podstawowej w Pl i sprawa jasna nie no oczywiście nie wiem co zrobię, czekam na odp w Ministerstwa.