rodzic obywatel polski dziecko uczy sie w Rosji
-
- Stażysta
- Zajmuję się: dodatek mieszkaniowy, dodatek energetyczny
- Kontakt:
rodzic obywatel polski dziecko uczy sie w Rosji
mam przypadek, ze małoletnie dziecko obywatel polski, uczęszcza do szkoły podstawowej w Rosji, a dokładniej w Moskwie, ojciec zamieszkuje na terenie gminy jak deklaruje, czy uważacie, że powinnam wzywać do wyjasnień gdzie miejsce zamieszkania czy przyznać, bo w rozporządzeniu pisze obywatelom polskim zamieszkującym na terenie....bez rozszerzenia z rodzinami ?
-
- Stażysta
- Zajmuję się: św,ps
- Kontakt:
Re: rodzic obywatel polski dziecko uczy sie w Rosji
Dziecko nie uczy się w Polsce , więc mu nie przysługuje. Ojciec mieszka w Polsce dziecko uczy się w Rosji dziwne trochę sam tam mieszka w Rosji

-
- Referent
- Zajmuję się:
- Kontakt:
ja mam taki przypadek - matka niby przebywa na naszym terenie ale tylko przez 2miesiące, dzieci w wieku szkolnym uczą się za granicą, mało prawdopodobne jest to, że codziennie rano przewozi dzieci przez granice do szkoły a później odbiera!szkoła oddalona jest od rzekomego miejsca zamieszkania ok 3 godz.
czy ktoś pamięta/ma nr na infolinie lub e-mail do ministerstwa?kojarzę, że były udostępniane
czy ktoś pamięta/ma nr na infolinie lub e-mail do ministerstwa?kojarzę, że były udostępniane
-
- Praktykant
- Zajmuję się: ŚW
- Kontakt:
właśnie szukałam takiego tematu... u mnie matka polka twierdzi, że owszem zamieszkuje w Pl, ale dziecko na które wnioskuje uczy się w Palestynie. Także dziecko raczej nie zamieszkuje w Pl... matka owszem czasami jest w Pl, dzieci też.
Dodam, że pobierają 500 + jako, że zaznaczyła mi, że nikt nie przebywa poza granicami PL (na drugie dziecko)a, że nie jestem detektywem to przyjęłam zgodnie z wnioskiem. Zaczerpnęłam info, że ewentualnie gdyby dziecko nie było ubezpieczone to są podejrzenia, że nie przebywa w Pl. No ale oczywiście dzieci są ubezpieczone a rodzice już nie- co akurat w ich przypadku nie ma znaczenia bo nie mają takiego obowiązku. W związku z czym wypłacam dalej 500+ ... a niebawem pojawi mi się żeby złożyć wniosek na 300 + no i wtedy adres szkoły wpisze mi Palestyna
no i co jak to się ma do zamieszkiwania na terytorium PL i co dalej jak to się ma do 500+ i tego okresu, który pobierała. Ktoś coś poradzi?
Dodam, że pobierają 500 + jako, że zaznaczyła mi, że nikt nie przebywa poza granicami PL (na drugie dziecko)a, że nie jestem detektywem to przyjęłam zgodnie z wnioskiem. Zaczerpnęłam info, że ewentualnie gdyby dziecko nie było ubezpieczone to są podejrzenia, że nie przebywa w Pl. No ale oczywiście dzieci są ubezpieczone a rodzice już nie- co akurat w ich przypadku nie ma znaczenia bo nie mają takiego obowiązku. W związku z czym wypłacam dalej 500+ ... a niebawem pojawi mi się żeby złożyć wniosek na 300 + no i wtedy adres szkoły wpisze mi Palestyna

- de Charette
- Administrator
- Zajmuję się:
- Kontakt:
definicja szkoły jest tu istotna
cuiusvis hominis est errare, nullius nisi insipientis in errore perseverare
-
- Praktykant
- Kontakt:
definicja szkoły w rozporządzeniu i w ustawie 500+ nie jest konkretna... oznacza szkołę podstawową, gimnazjum... bardziej typy szkół. Na infolinii powiedziała mi kobitka żeby ewentualnie porównać te szkoły, czy ta w Palestynie odpowiada szkole tej w Pl na zasadzie, że rodzice jakieś dokumenty mogą przedstawić. Dla mnie niezbyt dobry pomysł...jak mogę żądać od nich takich dokumentów. Czekam na oficjalną odpowiedź z ministerstwa, ponieważ nasz ŁUW wystosował do nich zapytanie w tej sprawie.
- de Charette
- Administrator
- Zajmuję się:
- Kontakt:
ustawa o oświacie mówi co to jest szkoła podstawowa itp.
-
- Referent
- Zajmuję się:
- Kontakt:
albo źle szukam albo...przeglądam ustawę o systemie oświaty i nie widzę aby była tu definicja szkoły podstawowej - oczywiście są informację, ale raczej mało istotne w sprawie tj. np.rekrutacja itp.
ponadto skąd mam wiedzieć, że szkoła którą wykazuje mi wnioskodawca jest szkołą zbliżoną do naszej? nie mogę wymagać od klienta zaświadczenia ze szkoły w dodatku przetłumaczonego na nasz język?!chyba, że się mylę!
ponadto skąd mam wiedzieć, że szkoła którą wykazuje mi wnioskodawca jest szkołą zbliżoną do naszej? nie mogę wymagać od klienta zaświadczenia ze szkoły w dodatku przetłumaczonego na nasz język?!chyba, że się mylę!
- de Charette
- Administrator
- Zajmuję się:
- Kontakt:
mylisz się możesz 

-
- Praktykant
- Kontakt:
uwzględnia się również inne dokumenty, w tym oświadczenia , niezbędne do ustalenia prawa do świadczenia dobry start. No i weźmy tutaj to zdanko w tym oświadczenia oczywiście składane pod odpowiedzialnością karną, także napisze mi, że dziecko uczęszcza w Palestynie do szkoły podstawowej odpowiadającej szkole podstawowej w Pl i sprawa jasna
nie no oczywiście nie wiem co zrobię, czekam na odp w Ministerstwa.

Oprócz rodzic obywatel polski dziecko uczy sie w Rosji - Dobry Start (300+) przeczytaj również:
500+ obecnie w innej gminie a do nas 300
jak zmodyfikowac znacznik DEC_PrzyznaneSwiadczenia_lista
czy wniosek może złożyć ojciec dziecka ?
jesli kontynuacja nauki to musi byc ta sama szkoła
Czy wypłacacie juz świadczenie Dobry Start?
osoba uprawniona do złożenia wniosku
przekierowanie wniosku 300+ do innej jednostki
2 wnioski elektroniczne na jedno dziecko
rozliczenie środków finansowych - zapotrzebowanie 300+
oświadczenie dla dzieci w wieku od 6 do 9 lat
Czy 300+ przysluguje studentom?
Sygnity zmienia treść wniosku w zależności od miejsca wydruk
wczytanie wniosku i co dalej? prośba o pomoc doświadczonych
MEN SIO kiedy będzie działać
złe dane adresowe szkoły co dalej
Jaki numer informacji Dobry Start 300 plus