rodzice biologiczni-postępowanie adm. - Piecza Zastępcza

Strona 1 z 1    [ Posty: 3 ]

Napisano: 25 sie 2016, 8:47

Cześć wszystkim. Napiszcie proszę jak to jest u was z prowadzeniem postępowań wobec rodziców biologicznych. Czy prowadzicie jedno postępowanie wobec obojga, nawet jeśli prowadzą odrębne gospodarstwa domowe, mają różną sytuację materialną itp. Czy postępowanie kończycie jedną decyzją na dwoje rodziców?
forumowiczka
Praktykant
Od: 25 sie 2016, 8:39
Zajmuję się:

Napisano: 26 sie 2016, 8:41

postępowanie tak czy siak wszczynam odrębnie na każdego rodzica, jeśli prowadzą wspólne gosp. domowe to wiadomo, że im sumuje dochody i liczę ich razem ale i tak decyzje wydaje osobno na każdego z nich ( mowa o odstapieniu ), w przypadku naliczenia byłoby zgoła inaczej bo "moje" SKO nakazało mi wtedy wydać decyzję naliczającą na obu rodziców a umarzającą już osobno... ot i taka ciekawostka :)
TOMASZ6

Napisano: 26 sie 2016, 15:18

Dzięki Tomaszu za zainteresowanie :) Otóż u nas jest tak, jak w większości Ośrodków, że robimy postępowania osobno dla rodziców prowadzących odrębne gospodarstwa domowe, odrębne decyzje itd. I przy ustalających decyzjach wychodzi na to, że np. za dziecko w rodzinie niezawodowej zamiast naliczyć 1000 zł jak wynika z decyzji przyznającej pomoc pieniężną rodzinie, naliczam rodzicom biol. odrębną decyzją i powiat może ściągnąć już 2000 za dziecko, a nie 1000.
Pytam o tą kwestię, bo mam nadzieję, że ktoś ma patent na prowadzenie postępowania administracyjnego, tak aby właśnie naliczać opłatę jedną decyzją dla obu rodziców. i co by SKO nie miało wątpliwości.. również :)
I czy z takiej decyzji na dwoje, często niemałżonków można wystawić jeden tytuł wykonawczy?
forumowiczka
Praktykant
Od: 25 sie 2016, 8:39
Zajmuję się:

Strona 1 z 1    [ Posty: 3 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x