rodzicieliski, dziwna sytuacja - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 2    [ Posty: 12 ]

Napisano: 14 sty 2016, 9:57

dziewczyna jest studentką"zaoczna" i ma rente po zmarłym ojcu.chce złozyc na ś. rodzicielskie. Jej moąz pobrał jednorazowy macierzyński w krus. Co z tym zrobić? Ona z krusem nie ma nic wspólnego.
mok

Napisano: 14 sty 2016, 10:00

do krus po wyrównanie
...

Napisano: 14 sty 2016, 10:03

... pisze:do krus po wyrównanie
ale ona nie ma nic wspólnego z krusem...tylko maz, a wnioskowac przecież o ten 1000 musi ona
mok

Napisano: 14 sty 2016, 10:16

nie musi ona świadczenie się należy jednemu z rodziców i nie musi to być matka
anetag
VIP
Od: 23 kwie 2014, 8:12
Zajmuję się:

Napisano: 14 sty 2016, 10:20

Też będę miała taką sytuację: konkubinat - ona uczennica, - on rolnik i wziął w 2015 roku 3500 zł zasiłku macierzyńskiego z Krus. Ojciec dziecka był w Krusie i powiedzieli mu, że on nie może dostać od stycznia 2016r. zasiłku macierzyńskiego, tylko matka dziecka (ale ona nie jest ubezpieczona w KRUS).

Matka dziecka chce złożyć u mnie o zasiłek macierzyński i nie wiem co teraz?
Aga7623

Napisano: 14 sty 2016, 10:26

Aga7623 pisze:Też będę miała taką sytuację: konkubinat - ona uczennica, - on rolnik i wziął w 2015 roku 3500 zł zasiłku macierzyńskiego z Krus. Ojciec dziecka był w Krusie i powiedzieli mu, że on nie może dostać od stycznia 2016r. zasiłku macierzyńskiego, tylko matka dziecka (ale ona nie jest ubezpieczona w KRUS).

Matka dziecka chce złożyć u mnie o zasiłek macierzyński i nie wiem co teraz?
Dzwoniłam własnie do centrali KRUS w OStrołęce- mieli taki przypadek, ze matka nie ma nic wspólnego z krus a ojciec wziął macierzyński- w takiej sytuacji my płacimy tej matce ale pomniejszamy o ten macierzyński.
mok

Napisano: 14 sty 2016, 10:28

anetag pisze:nie musi ona świadczenie się należy jednemu z rodziców i nie musi to być matka
Śwaidczenie rodzicielskie pobiera w pierwszej kolejności matka, jak wykorzysta 14 tygodni może zrezygnowac i wtedy może brać ojcie.
mok

Napisano: 14 sty 2016, 10:38

pomniejszamy tylko o kuroniówki, a nie jakieś krusy, zusy
...

Napisano: 14 sty 2016, 11:51

... pisze:pomniejszamy tylko o kuroniówki, a nie jakieś krusy, zusy
Przed chwilą czytałam na forum że, pracownik Osrodka dzwonił do U. wojew. i że jednak pomniejszamy w przypadu rolników, ze to jest wyjątek.
mok

Napisano: 14 sty 2016, 11:57

mok pisze:
... pisze:pomniejszamy tylko o kuroniówki, a nie jakieś krusy, zusy
Przed chwilą czytałam na forum że, pracownik Osrodka dzwonił do U. wojew. i że jednak pomniejszamy w przypadu rolników, ze to jest wyjątek.
z którego art. to wynika :?:
"Czy świat bardzo się zmieni, gdy z młodych gniewnych wyrosną starzy, wkurwieni?" — Jonasz Kofta
„Kochająca osoba żyje w kochającym świecie. Wroga osoba żyje we wrogim świecie. Każdy, kogo spotykasz jest Twoim lustrem” - Ken Keyes
ewalu
Awatar użytkownika
VIP
Od: 12 maja 2011, 15:17
Zajmuję się:

Strona 1 z 2    [ Posty: 12 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x