ale ona nie ma nic wspólnego z krusem...tylko maz, a wnioskowac przecież o ten 1000 musi ona... pisze:do krus po wyrównanie
Dzwoniłam własnie do centrali KRUS w OStrołęce- mieli taki przypadek, ze matka nie ma nic wspólnego z krus a ojciec wziął macierzyński- w takiej sytuacji my płacimy tej matce ale pomniejszamy o ten macierzyński.Aga7623 pisze:Też będę miała taką sytuację: konkubinat - ona uczennica, - on rolnik i wziął w 2015 roku 3500 zł zasiłku macierzyńskiego z Krus. Ojciec dziecka był w Krusie i powiedzieli mu, że on nie może dostać od stycznia 2016r. zasiłku macierzyńskiego, tylko matka dziecka (ale ona nie jest ubezpieczona w KRUS).
Matka dziecka chce złożyć u mnie o zasiłek macierzyński i nie wiem co teraz?
Śwaidczenie rodzicielskie pobiera w pierwszej kolejności matka, jak wykorzysta 14 tygodni może zrezygnowac i wtedy może brać ojcie.anetag pisze:nie musi ona świadczenie się należy jednemu z rodziców i nie musi to być matka
Przed chwilą czytałam na forum że, pracownik Osrodka dzwonił do U. wojew. i że jednak pomniejszamy w przypadu rolników, ze to jest wyjątek.... pisze:pomniejszamy tylko o kuroniówki, a nie jakieś krusy, zusy
z którego art. to wynikamok pisze:Przed chwilą czytałam na forum że, pracownik Osrodka dzwonił do U. wojew. i że jednak pomniejszamy w przypadu rolników, ze to jest wyjątek.... pisze:pomniejszamy tylko o kuroniówki, a nie jakieś krusy, zusy