Rodzicielski

Wybrane tematy:
Wzory decyzji Wzory wniosków o świadczenia rodzinne - UKRAINA Zmiana wysokości świadczenia pielęgnacyjnego ZANIM ZAŁOŻYSZ NOWY TEMAT - PRZECZYTAJ! kwestia ŚP dopytanie Kiedy wypłacacie świadczenie rodzinne ??
ODPOWIEDZ
ZonaHiszpana

Rodzicielski

Post autor: ZonaHiszpana »

Czy przysługuje mi rodzicielski? Moj maz jest Hiszpanem i mieszka w Hiszpanii. Ja z dzieckiem w Polsce. Nie pracuje. Dziecko urodzone 5 lutego. W mopsie powiedzieli mi, że nie przysługuje. Nie wiem czy mam mimo wszystko składać wniosek czy nie.
Jolajolajola

Re: Rodzicielski

Post autor: Jolajolajola »

Ja na Twoim miejscu złożyłabym wniosek o świadczenie rodzicielskie i MOPS ma obowiązek taki wniosek przyjąć. Czy Ci przysługuje trudno powiedzieć, bo Twój mąż przebywa poza granicami kraju i w takim przypadku wniosek przyjmuje MOPS ale ma obowiązek przesłać go do Marszałka Województwa, który ustali czy świadczenie takie Ci przysługuje. Składając wniosek w MOPS musisz w części II wniosku zaznaczyć, że członek rodziny przebywa poza granicami kraju.
obywatel234

Re: Rodzicielski

Post autor: obywatel234 »

Może pracownicy OPS powiedzą czemu nie przyjmują wniosków na jakiej podstawie prawnej? Jest mnóstwo takich przypadków? Czy praca za granicą dyskwalifikuje do rodzicielskiego????
ODPOWIEDZ