mam podobny przypadek dziewczyna ma praktyki w zakładzie fryzjerskim całymi dniami wiec po pierwsze zaprzestała sprawowania osobistej opieki nad dzieckiem w związku z praca a po drugie właśnie zastanawia mnie ten zus bo moja niby miała do października macierzyński płacony przez zus i musiał wrócić na praktyki
Ustawa mówi, że rodzicielskie nie przysługuje, jeżeli ktoś OTRZYMUJE zasiłek macierzyński. Może mieć do niego prawo, ale jeżeli go nie pobiera to nie jest to przeszkodą, żeby przyznać świadczenie.
To trochę jak z prawem do kwatery na cmentarzu a korzystaniem z niej, taka subtelna różnica
"Oko za oko, ząb za ząb, złotówka za złotówkę." Kodeks Hammurabiego
napisałam do ZUS, odpisali mi że ta kobieta co miała lub ma praktyki miała wypłacany macierzyński do końca XI 2015 i ani słowa czy zrezygnowała, czy poszła do pracy nic. Czy uważacie że mogę od I 2016 r. płacić jej świadczenie rodzicielskie?
„-Puchatku? -Tak Prosiaczku? -Nic- powiedział Prosiaczek biorąc Puchatka za łapkę - Chciałem się tylko upewnić, że jesteś.”
no skoro nie otrzymuje na obecna chwile zasilku macierzynskiego to sie jej nie czepiaj przy tych praktykach tez nie robilabym trudnosci i uznala,ze nie zaprzestala sprawowania opieki and dzieckiem i rodzicielski przyznala