Rodzicielski od 1 stycznia 2015 - Świadczenia rodzinne

Strona 2 z 5    [ Posty: 42 ]

Napisano: 24 sie 2015, 11:58

ust.9. Świadczenie rodzicielskie nie przysługuje, jeżeli:

3) jeden z rodziców dziecka lub osoba, o której mowa w ust. 1 pkt 2 lub 3, nie sprawują lub zaprzestali sprawowania
osobistej opieki nad dzieckiem, w tym w związku z zatrudnieniem lub wykonywaniem innej pracy zarobkowej,które uniemożliwiają sprawowanie tej opieki;

znaczy ze jak kobieta samotnie wychowuje dziecko (uznane przez ojca) to nie dostane rodzicielskiego?? Albo jeśli mąż pracuje i nie sprawuje osobistej opieki nad dzieckiem to nie dostanie rodzicielskiego???
Dziwaczny zapis.
xxxx

Napisano: 01 wrz 2015, 13:31

xxxx pisze:ust.9. Świadczenie rodzicielskie nie przysługuje, jeżeli:

3) jeden z rodziców dziecka lub osoba, o której mowa w ust. 1 pkt 2 lub 3, nie sprawują lub zaprzestali sprawowania
osobistej opieki nad dzieckiem, w tym w związku z zatrudnieniem lub wykonywaniem innej pracy zarobkowej,które uniemożliwiają sprawowanie tej opieki;

znaczy ze jak kobieta samotnie wychowuje dziecko (uznane przez ojca) to nie dostane rodzicielskiego?? Albo jeśli mąż pracuje i nie sprawuje osobistej opieki nad dzieckiem to nie dostanie rodzicielskiego???
Dziwaczny zapis.

dokładnie tak samo to rozumiem i też mnie to dziwi. czyli znaczy, że żaden z rodziców nie może pracować...
Kulcia

Napisano: 01 wrz 2015, 13:37

a nie chodzi o to że jak matka porzuca dziecko a ojciec pracuje to nie dostanie rodzicielskiego ?
asiak

Napisano: 01 wrz 2015, 13:39

a świadczenie rodzicielskie jest dla osób które pracują ?
no raczej dla tych co nie mają możliwości iść na urlop macierzyński
asiak

Napisano: 01 wrz 2015, 14:34

ja tez nie bardzo umiem zrozumiec ten pkt... nie przysluguje jesli jeden z rodzicow dziecka nie sprawuje lub zaprzestal sprawowania...wiec myslac logicznie powinno przyslugiwac tylko jesli oboje rodzicow nie pracuje i sprawuje osobista opieke...ale czy naprawde o to chodzi ?:) podyskutujmy :)
kb
Awatar użytkownika
VIP
Od: 02 lut 2007, 15:50
Zajmuję się:

Napisano: 01 wrz 2015, 14:46

w którym art. te niejasności????
~o~

Napisano: 01 wrz 2015, 14:56

art. 17c ust. 9 pkt 3 :)
kb
Awatar użytkownika
VIP
Zajmuję się:

Napisano: 01 wrz 2015, 14:59

OK ... już znalazłam...art.17c ust.9

w tym zapisie to chyba chodzi o to, że w momencie kiedy uprawniony do świadczenia rodzicielskiego rodzic , opiekun faktyczny lub rodzina zastępcza podejmuje pracę czy dz. gosp.---- traci prawo do świadczenia rodzicielskiego.
~o~

Napisano: 01 wrz 2015, 15:05

chyba chyba...ja nie wiem o co chodzi:D ja czytam,ze swiadczenie rodzicielskie nie przysluguje jesli jeden z rodzicow nie sprawuje osobistej opieki - czyli mimo ze jeden sprawuje to jednak swiadczenie nie przysluguje, bo drugi nie sprawuje :D
no powiedzcie czy tak to nie brzmi ?? :)
kb
Awatar użytkownika
VIP
Zajmuję się:

Napisano: 01 wrz 2015, 15:11

no niestety tak to brzmi.......
wygląda to tak jakby przy przepisywaniu ktoś zjadł słowo..... jeden z "uprawnionych"rodziców...... wtedy byłoby oczywiste a tak pozostaje domyślne
~o~

Strona 2 z 5    [ Posty: 42 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x