Rodzicielskie dla rolników - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 8 ]

Napisano: 02 lut 2016, 10:13

Przyjmujecie wnioski na rodzicielskie od rolników? Właśnie miałem tel. z lokalnego oddziału KRUS urzędniczki oburzonej, że przyjmujemy wnioski od os. ubezp. w KRUS, co więcej przyznajemy im św. rodzicielskie a one póxniej idą do KRUSu i tam też składają. Niezłe jaja. PAni stwierdziła, że my takim nie możemy przyznawać tylko oni a my jak przyznamy i wypłacimy to mamy nadpłatę (cokolwiek by to miało oznaczać).
Pirks

Napisano: 10 mar 2016, 15:30

I pani z KRUS ma rację - my wypłacamy tylko w przypadku gdy osoba nie ma nigdzie możliwości innej do pobrania tego świadczenia, czyli na samym końcu do nas. Nawet jak dostanie w PUP to my tylko możemy dopłacić różnicę do 1000 na podstawie kwitu z pup
RÓŻA

Napisano: 10 mar 2016, 19:37

A od kiedy to urzędniczka z KRUS stanowi komu przysługuje, a komu nie przysługuje ŚR? Gdzie jest napisane w naszej ustawie, że ubezpieczeni w KRUS nie mogą pobierać ŚR? Ja patrzę na katalog sytuacji, kiedy nie przysługuje i tego nie widzę...
Człowiek jest istotą, która całe swe życie trawi na próbach przekonania siebie, że jej istnienie nie jest bezsensowne.
Albert Camus
noteev
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 30 sty 2016, 12:40
Zajmuję się:

Napisano: 11 mar 2016, 8:47

Ja miałam taką sytuację, on wziął w 2015 roku w krus zasiłek macierzyński, dziecko urodzone w 2015 roku, matka ubezpieczona w PUP, w tym roku on chciał wyrównanie w KRUS i dostał odmowe, ona złożyła u nas, miałam wątpliwości, mój UW kazał odmówić i powołac sie na przepis, że zasiłek macierzyński był już wzięty, ona odwołała się do SKO, sko utrzymało moja decyzję w mocy, uzasadniło że to nie podlega art. 17 c, i jest to broszka KRUS
dżela

Napisano: 11 mar 2016, 10:23

Gdzie jest napisane, że nie mogli kiedyś otrzymywać...? Ja widzę, że nie mogą teraz otrzymywać...Może ustawodawca wymaga zaświadczeń, że było już coś pobrane...? Może na wniosku jest wydrukowane, że "mój mąż brał z KRUS"...?
Człowiek jest istotą, która całe swe życie trawi na próbach przekonania siebie, że jej istnienie nie jest bezsensowne.
Albert Camus
noteev
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 30 sty 2016, 12:40
Zajmuję się:

Napisano: 11 mar 2016, 11:29

dżela pisze:Ja miałam taką sytuację, on wziął w 2015 roku w krus zasiłek macierzyński, dziecko urodzone w 2015 roku, matka ubezpieczona w PUP, w tym roku on chciał wyrównanie w KRUS i dostał odmowe, ona złożyła u nas, miałam wątpliwości, mój UW kazał odmówić i powołac sie na przepis, że zasiłek macierzyński był już wzięty, ona odwołała się do SKO, sko utrzymało moja decyzję w mocy, uzasadniło że to nie podlega art. 17 c, i jest to broszka KRUS
Mam podobny przypadek:
Pan rolnik pobrał w 2015r. w KRUS zas. macierzyński. Teraz nie chcą mu przyznać gdyż pierwszeństwo ma matka. Nie mają ślubu. Matka dziecka pobiera zasiłek dla bezrobotnych w PUP od grudnia 2015r.
Już miałam im przeliczać/ pomniejszać św. rodzicielskie o zasiłek macierzyński/ i szykować decyzję przyznającą (tak mi powiedziała Pani ... na szkoleniu) ale teraz to sama nie wiem...
Czy mogłabyś coś więcej napisać "dżela"?
Mariatynka

Napisano: 11 mar 2016, 13:43

Przed chwilą dzwoniłam do UW i Pani podpowiedziała, żeby rozważyć drogę odwoławczą, żebyśmy wiedzieli na przyszłość jak robić.

Może ktoś miał podobny przypadek?
Mariatynka

Napisano: 21 mar 2016, 11:49

mam ten sam przypadek, już ponad m-c czekam na odpowiedź z ministerstwa i cisza, za parę dni przedłużka się kończy....

Może ktoś pomoże?
marta31

Strona 1 z 1    [ Posty: 8 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x