rodzina niezawodowa-świadczenie na pokrycie kosztów utrzymania lokalu - Stare tematy

Strona 2 z 3    [ Posty: 25 ]

Napisano: 25 wrz 2012, 16:34

A co znaczy że jeden koordynator widzi zasadność przyznania świadczenia a inny nie? Na jakiej podstawie wydajecie opinię o zasadności- bo brak mi tutaj spójności w przepisach. # miesiące temu opinia koordynatora była na TAK, teraz ma być na NIE- chyba coś jest grubo nie w porządku? Są jakieś wytyczne- konkretne, mocne regulujące zasadność bądz też jej brak?
~Joanna

Napisano: 26 wrz 2012, 8:27

Niestety jak w całym tym bublu zwanym ustawą nie ma konkretów.
zapisy typu może przyznać, przyznaje jeżeli wykaże to opinia robią więcej zamętu niż pożytku.
No i nie należy zapomnieć, że koordynator musi dobrze żyć z RZ bo zawsze mogą się na niego nie zgodzić i zarządzać nowego.
~Michał

Napisano: 26 wrz 2012, 10:56

Witam.

A mam jeszcze pytanie czy uwzględniacie dochód w tej opinii- a dokładniej mówiąz czy ktoś z Państwa wystawił opinię negatywną ze względu na wysoki dochód! Dla mnie to jest absurd niestety sa koordynatorzy którzy na to się powołują a logicznym jest że RZ zawodowe wychowujące więcej niż 3 dzieci mają dochód podobny przynajmniej częsciówki i wynagrodzenmie. Czym argumentujecie odmowę, brak środków w budżecie nie wchodzi w grę bo art 232b pkt 2 tego n ie przewiduje;) Pozdrawiam.
~Joanna

Napisano: 26 wrz 2012, 12:33

u nas rodziny zawodowe dostają świadczenia, przyznanie świadczeń reguluje też zarządzenia starosty i regulamin przyznawania tych świadczeń.
Problem pojawia się z rodzinami niezawodowymi gdzie kryteria nie są jasno sprecyzowane i tak jak Michał zauważyłeś \"można przyznać\". Z tym, że w moim przypadku opinia organizatora była negatywna a sko kazało ponownie rozpatrzeć
~ladybird

Napisano: 26 wrz 2012, 12:59

~Joanna
my wystawiliśmy negatywną opinię m.in z uwagi na wysoki dochód rodziny, ale dotyczyło to rodziny niezawodowej
~ladybird

Napisano: 26 wrz 2012, 14:27

Bardzo dziękuję za odpowiedzi.

ladybird a u nas jest problem bo nie ma zarządzenia starosty.... ta ustawa faktycznie jest dziwna- jest rodzina zawodowa z 5 dzieciaków, 3 z orzeczoną niepełnosprawnością z czego jedno bardzo zaburzone z autyzmem, dochód no taki jak ustawa przewiduje i reguluje 8 tysięcy- jeśli dochodem to można nazwać, koszty utrzymania w wysokości 1000 zł miesięcznie może trochę więcej- zależy od miesiąca, nie wydaje mi się by to był ogromny koszt bo w DD jest on zdecydowanie większy! Niejasne jest na jakiej podstawie można odmówić, czym argumentować. Po co wprowadzono ART 232b- by teraz odmawiać skoro te rodziny na to liczą i potrzebują tych pieniędzy dla dzieciaków..... no chyba że są takie co są dla siebie- ale te co chcą dla dzieciaków a dostają negatywa to chyba to jest nie wporządku co?
Dzięki za czas i pozdrawiam Joanna.
~Joanna

Napisano: 27 wrz 2012, 12:47

Witajcie, jestem tu nowa,
co myślicie na temat Art. 7 pkt. 2 ustawy z dnia 27.04.2012 o zmianie ustawy o wspieraniu ....... U nas powstało zamieszanie, bo zwracaliśmy za lokale, ale chyba zgodnie z tym artykułem obowiązek ten wchodzi w życie z dniem 1 stycznia 2015 r. ?
~Dana

Napisano: 27 wrz 2012, 14:20

Dana masz 100% rację jeśli chodzi o ta zmianę, z tej zmiany wynika, ze obowiązek przyznawania środków będzie od 01.01.2015 r. !!!!!!!!!!! My odmówiliśmy wszystkim powołując się na to, że jest to świadczenie fakultatywne do 2015 r. a w tym roku nie przewidzieliśmy środków na ten cel w budżecie !!
~pcpr asia

Napisano: 27 wrz 2012, 16:58

trzeba jeszcze sięgnąć do przepisów przejściowych w których art 232b mówi o tym świadczeniu
Do dnia 31 grudnia 2014 r. na wniosek rodziny zastępczej zawodowej, w której przebywa więcej niż 3 dzieci starosta:
1) zatrudnia osobę do pomocy przy sprawowaniu opieki nad dziećmi i przy pracach gospodarskich albo
2) przyznaje środki finansowe, o których mowa w art. 83 ust. 2, jeżeli zasadność przyznania tych środków zostanie potwierdzona w opinii organizatora rodzinnej pieczy zastępczej.
Więc nie rozumiem odmów ponieważ jak można wykazać brak zasadności skoro opłaty są za dzieci.
Liczycie chyba na to że RZ nie wiedzą o tym przepisie i nikt sie na niego nie powoła.
~Michał

Napisano: 27 wrz 2012, 17:01

więc prawnie rodziny niezawodowe mogą otrzymać tylko te środki jeżeli starosta je przyzna i to wystarczy jako podstawa odmowy.
~Michał

Strona 2 z 3    [ Posty: 25 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x