PROŚBA o pomoc w sprawie odpłatności rodziców bilogicznych - Stare tematy

Strona 1 z 2    [ Posty: 11 ]

Napisano: 20 wrz 2012, 10:22

Zwracam się z prośbą o pomoc w poniższej sprawie:

wydano decyzję ojcu biologicznemu ustalającą opłatę za pobyt dziecka w rodzinie zastępczej. Decyzja się uprawomocniła. Ten rodzic biologiczny nie złożył odwołania od tej decyzji, tylko przysłał wniosek o odstąpienie od ustalenia opłaty za pobyt dziecka w pieczy zastepczej wraz z dokuemntami potwierdzającymi jego sytuację dochodową, osobistą.
W związku z powyższym proszę o pomoc jak trzeba teraz postąpić w w/w sytuacji, tzn. na jakiej podstawie prawnej uchylić decyzję prawomocną skoro nie złożył odowłania a tylko wniosek o odstąpienie od ustalenia opłaty.
~Gonia (PCPR)

Napisano: 20 wrz 2012, 10:48

normalnie, wydajesz nową decyzję (tym razem nie z urzędu ale na wniosek)

macie jakąś uchwałę rady powiatu wg której odstępujecie od opłaty dla np. osób niepełnosprawnych lub znajdujących się w trudnej sytuacji materialnej? no to na podstawie tego też
~Joanna

Napisano: 20 wrz 2012, 11:24

A co zrobić z wydaną decyją ustalajacą opłatę, czy trzeba ją uchylić, czy wystarczy wydać nową decyzję odstepującą od ustalenia opłaty?
~Gonia (PCPR)

Napisano: 20 wrz 2012, 13:40

ja uchylam poprzednią decyzję od dnia zlożena wniosku, od tego tez dnia wydaje dec o odstapieniu, a za wczesniejszy okres - dec o umorzeniu
~E.

Napisano: 20 wrz 2012, 14:16

A na podstawie jakiego artykułu uchylasz tą decyzję?
~Gonia (PCPR)

Napisano: 20 wrz 2012, 14:23

154 kpa
~E.

Napisano: 20 wrz 2012, 14:24

Wydaje mi się, że albo decyzja o odstąpieniu, albo o ustaleniu opłaty. Jeżeli ktoś się kwalifikuje do odstąpienia to nie powinno się się wystawiać decyzji o odpłatności. Teraz jeżeli pozwala Wam na to uchwała, po prostu umorzyłabym tę opłatę w całości, ale czy myślę dobrze nie wiem.
~W....

Napisano: 20 wrz 2012, 14:29

wg mnie umorzyc mozna cos co jest juz ustalone i do tylu - np. dzis umarzam od kwietnia do 19 wrzesnia, a do przodu to odstapienie
~E.

Napisano: 20 wrz 2012, 14:29

ale może przynieśli jej jakieś zaświadczenia o dodatkowych dochodach później więc już się kwalifikuje do odpłatności skąd możesz wiedzieć że nie powinno się wystawiać

my uchylamy decyzję jw u ~E.
~Joanna

Napisano: 21 wrz 2012, 13:57

zgadzam się z E., do tyłu możemy tylko umorzyć, a resztę odstąpić, uchylenie nie ma w tym momencie sensu
joanna000123
joanna000123
Stażysta
Od: 20 wrz 2012, 15:14
Zajmuję się:

Strona 1 z 2    [ Posty: 11 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x