rodzina - skomplikowana sprawa... - Świadczenie Wychowawcze (500+)

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]

Napisano: 05 gru 2017, 14:17

wniosek o 500 i sklad rodziny:
-wnioskodawczyni M (żona, matka 3ki dzieci),
- mąż V (ojciec 2ga dzieci, rozdzielność majątkowa sądowa z żoną M od 2015, mieszka oddzielnie z dzieckiem B),
- dziecko A (18 lat w dn. 05-10-2017, mieszka z matką M, matka ma zasądzone alimenty i placi na niego ojcu V bo on twierdzil ze dziecko z nim mieszka i sad tak orzekl),
- dziecko B (10 lat, mieszka z ojcem V, matka M placi alimenty na niego),
- dziecko C (2 lata mąż nie jest rodzicem, matka ma alimenty na to dziecko od ojca X)

jaki sklad rodziny
- nie są formalnie rozwiedzeni, toczy sie sprawa o ustalenie opieki nad dziecmi - ktore przy kim ma byc.

Wnioskodawczyni zlozyla na drugie dziecko - tj. C, w skladzie rodziny podala dziecko A (18 lat) i dziecko B (ktore faktycznie jest z ojcem V)

Na 3cie dziecko C ma zasadzone alimenty od jego ojca tj X)
co zrobic z nimi?
Czy przyznac na miesiac na dziecko C wyrzucajac ze skladu rodziny dziecko B?

czy ma złozyć na to dziecko C jako na pierwsze dziecko, wyrzucic ze skladu dziecko B??

czy przyznac na caly okres z tym skladem rodziny bez dochodu?

czy liczyć dochod meza skoro maja rozdzielnosc majatkowa od 2015r. - jak juz z dochodem by bylo robione??

skomplikowana sprawa, ze juz sama nie wiem...
maggi_24
Awatar użytkownika
Stażysta
Od: 22 maja 2009, 13:36
Zajmuję się:

Napisano: 05 gru 2017, 14:30

gorzej być nie mogło ;)... a tak na serio to dopóki nie ma prawomocnych wyroków sądu co do ustalenia opieki nad każdym dzieckiem to skład rodziny cały (ona+mąż+trójka dzieci). No chyba, że się zrobi w tym przypadku zawieszenie postępowania... ciężkie są takie przypadki
Yozo
Starszy referent
Od: 13 mar 2017, 22:03
Zajmuję się: św

Napisano: 05 gru 2017, 16:33

Rozdzielność majątkowa nie ma żadnego znaczenia do wniosków.
Skład rodziny w każdym wniosku musi być taki sam.Dochody obydwojga małżonków + alimenty dziecka c. A wnioski niech składają tak jak im pasuje. Z tym ,że mąż nie może otrzymać świadczenia na to dziecko które ma innego ojca.
~o~
VIP
Od: 08 mar 2017, 13:24
Zajmuję się: ŚR

Napisano: 06 gru 2017, 9:47

a co z faktem ze jedno z dzieci mieszka z ojcem to nie ma znaczenia?? bo to ktore jest z matka konczy 18 lat w dn 05-10-2017?
maggi_24
Awatar użytkownika
Stażysta
Od: 22 maja 2009, 13:36
Zajmuję się:

Napisano: 12 gru 2017, 16:22

Witam,
A ja mam jeszcze lepszy przypadek....
Zamężna Pani złożyła wniosek na 1-sze i drugie dziecko. Skład rodziny Pani żona, Pan maż i dwójka ich wspólnych dzieci.
I teraz....
Przychodzi mi teraz Pan Mąż, który mówi że urodziło mu się właśnie dziecko, na które chce pobierać 500= bo to jest jego 3cie dziecko tylko że z inną panią niż żona.. Pan nie ma zamiaru się rozwieść chce pobierać 500+ bo to jego trzecie dziecko i tyle... Brak zasądzonych alimentów od matki (kochanki :)) dziecka , brak jakichkolwiek dokumentów że dziecko jest z panem czy coś...
I teraz jaki skład rodzinny...???:) Dobrze myślę że mąż, żona, dwójka ich wspólnych dzieci i to dziecko nowe i kochanka??? i dochody wszystkich dorosłych biorę pod uwagę??
ocka
Stażysta
Od: 08 sty 2016, 12:27
Zajmuję się: Referent

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x