rodzina w hotelu a dysproporcja - Pomoc społeczna (forum ogólne)

Strona 1 z 2    [ Posty: 14 ]

Napisano: 30 lis 2017, 10:40

Witam! pomóżcie proszę.
Rodzina dysfunkcyjna z naszego terenu postanowiła zamieszkać w hotelu na miesiąc, ponieważ po miesiącu bedą mieć podobno mieszkanie na wynajem. Rodzina jest czteroosobowa. Utrzymują się z 500+ i rodzinnego , a faktycznie pracują na czarno. Cena wynajmu to ok. 3000 zł. Ale oczywiście tych dochodów nigdzie nie widać... ponadto chcą ubiegać się o dożywianie i pomoc finansową. W razie odmowy oczywiście poruszą niebo i ziemię. Mi się wydaje że jest to ewidentna dysproporcja. Miał ktoś podobny przypadek i dał odmowę????jak się skończyło?
polkaa
Praktykant
Od: 30 lis 2017, 10:34
Zajmuję się: pracownik socjalny

Napisano: 30 lis 2017, 14:30

He he, nic nie doradzę, ale fajna sytuacja :-)
Stawka
Stażysta
Od: 29 lis 2017, 9:02
Zajmuję się: PS

Napisano: 30 lis 2017, 15:05

to fakt ;-) jeszcze wywiadu w hotelu nie robiłam
polkaa
Praktykant

Napisano: 01 gru 2017, 8:44

3000 zł za hotel i w kolejce o zapomogę do dożywiania. Ludzie serio czasem wstydu nie mają. Jeszcze trochę i ludzie będą się ustawiać w kolejkach po zapomogę, bo im brakuje na paliwo do ich porsche. Masakra.

Ja osobiście przegoniłbym ich jak psa.
Kazałbym im udokumentować w takiej kolejności:
1. gdzie mieszkają
2. ile kosztuje lokal (czyli hotel)
3. skąd mają środki na utrzymanie
Wszystko ma być na papierze w formie jednoznacznych dokumentów.
Jeśli wyjdzie na to, że ich dochód faktycznie jest niższy niż sam hotel to zagroziłbym im donosem do skarbówki, zusu i wszystkich świętych. Nie zostawiłbym na nich suchej nitki.
addm
Stażysta
Od: 12 sie 2016, 10:20
Zajmuję się:

Napisano: 01 gru 2017, 11:17

dodatkowo znajdź kilka ogłoszeń z mieszkaniami na wynajem w okolicy przekaż rodzinie a drugi komplet pokwitowany, że otrzymali dołącz do akt. Dodatkowo na wywiadzie zapisz gdzie się stołują i jak. Sami sobie bata ukręcą jak oświadczą, że korzystają z restauracji hotelowej. Dopytaj o rodzinę przecież na miesiąc mogli zamieszkać choćby u rodziców. Kpina jak nic :lol:
mikannn
Referent
Od: 17 mar 2017, 15:01

Napisano: 01 gru 2017, 11:31

O urzędzie pracy zapomniałem :)

Jeżeli udokumentują wydatki przewyższające udokumentowane dochody to znaczy, że mają lewe dochody. Proste. Wszystkie te urzędy od kasy się zainteresują.
addm
Stażysta
Od: 12 sie 2016, 10:20
Zajmuję się:

Napisano: 01 gru 2017, 11:58

mikannn pisze: Sami sobie bata ukręcą jak oświadczą, że korzystają z restauracji hotelowej.
założenie mylne - do odrzucenia.
addm pisze:Ja osobiście przegoniłbym ich jak psa.
Kazałbym im udokumentować w takiej kolejności... zagroziłbym im donosem do skarbówki, zusu i wszystkich świętych. Nie zostawiłbym na nich suchej nitki.:
jak wyżej- do odrzucenia rozwiązanie/pogląd

Dzień dobry
mikannn pisze:
"dodatkowo znajdź kilka ogłoszeń z mieszkaniami na wynajem w okolicy przekaż rodzinie a drugi komplet pokwitowany, że otrzymali dołącz do akt"
Ta propozycja jest rozsądna,z tym że słowo "dodatkowo" zamieniłabym na " Po pierwsze znajdź kilka ogłoszeń", kolejno rozmowa z rodziną, próba przekonania co do zmiany decyzji, wnioski końcowe i tyle.
Tezy pozostałe addm i inne- do podważenia. Rodzina jest dysfunkcyjna, struktura i mechanizmy funkcjonowania takich rodzin tłumaczą takie ich zachowanie. Przykro mi- ale w zasadzie ich specyficzne cechy są bronią w ich ręku przeciwko Waszym "argumentom".
Szkoda więc tracić czasu na szukanie pomysłu w stylu: "jak im coś udowodnić i dokopać". Przegracie.
anna kern.

Napisano: 05 gru 2017, 13:22

Oświadczyli mi, że płaca za hotel 400zł miesięcznie.... i co teraz... właściciel dla dobra sprawy klientów też może tak potwierdzić (to mały pensjonat) teraz to chyba nic nie udowodnię
polkaa
Praktykant

Napisano: 05 gru 2017, 13:36

Nic nie zrobisz. Jeśli dasz odmowę to się odwołają i sko każe Ci ponownie rozpatrzeć. Raczej nie utrzymają w mocy Twojej decyzji bo nie masz praktycznie żadnych argumentów. Przykro mi choć wiem że nóż się w kieszeni może otwierać
Stawka
Stażysta
Od: 29 lis 2017, 9:02

Napisano: 05 gru 2017, 14:43

No cóż nie zgodzę się ,ze nic nie zrobisz. Dajmy się dalej robić w balona, brawo!
Liczysz jako dochód rodzinny( nie wiem ile tego jest) 500+ jest zasobem nie dochodem i ma być przeznaczone na potrzeby dziecka!!! dobra dajmy na to ,że hotel to też potrzeba dziecka. Czyli spisujesz w ocenie jakim dochodem dysponują, jakie mają z niego wydatki , robisz odejmowanie i ile ci zostaje? Pytasz za co kupują jedzenie podstawowe chleb, margaryna, mleko, jaja.... leki i tu mają już problem. Muszą na oświadczeniu wyjaśnić pouczeni o odpowiedzialności.
Gdy wynajmą mieszkanie masz sprawę prostą, pisz do mnie na prywatne wiadomości gdyż takich cwaniaków miałam multum. Napisze ci uzasadnienie do odmowy.
Stawka pisze:Nic nie zrobisz. Jeśli dasz odmowę to się odwołają i sko każe Ci ponownie rozpatrzeć. Raczej nie utrzymają w mocy Twojej decyzji bo nie masz praktycznie żadnych argumentów. Przykro mi choć wiem że nóż się w kieszeni może otwierać
Absolutnie się nie zgodzę. jak to nie ma argumentów. Ludzie , dysproporcja jak drut. I nie chodzi o to ,żeby kogoś " uwalić" czy " pogonić" bo to jest dla mnie niskie ale uświadomić klientowi ,ze pracownik socjalny nie jest głąbem któremu można każdy kit wcisnąć. :twisted: :twisted:
Wredniocha
Referent
Od: 17 gru 2016, 14:13
Zajmuję się: Innymi

Strona 1 z 2    [ Posty: 14 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x