rodzina w hotelu a dysproporcja
-
- Praktykant
- Zajmuję się: pracownik socjalny
- Kontakt:
rodzina w hotelu a dysproporcja
Witam! pomóżcie proszę.
Rodzina dysfunkcyjna z naszego terenu postanowiła zamieszkać w hotelu na miesiąc, ponieważ po miesiącu bedą mieć podobno mieszkanie na wynajem. Rodzina jest czteroosobowa. Utrzymują się z 500+ i rodzinnego , a faktycznie pracują na czarno. Cena wynajmu to ok. 3000 zł. Ale oczywiście tych dochodów nigdzie nie widać... ponadto chcą ubiegać się o dożywianie i pomoc finansową. W razie odmowy oczywiście poruszą niebo i ziemię. Mi się wydaje że jest to ewidentna dysproporcja. Miał ktoś podobny przypadek i dał odmowę????jak się skończyło?
Rodzina dysfunkcyjna z naszego terenu postanowiła zamieszkać w hotelu na miesiąc, ponieważ po miesiącu bedą mieć podobno mieszkanie na wynajem. Rodzina jest czteroosobowa. Utrzymują się z 500+ i rodzinnego , a faktycznie pracują na czarno. Cena wynajmu to ok. 3000 zł. Ale oczywiście tych dochodów nigdzie nie widać... ponadto chcą ubiegać się o dożywianie i pomoc finansową. W razie odmowy oczywiście poruszą niebo i ziemię. Mi się wydaje że jest to ewidentna dysproporcja. Miał ktoś podobny przypadek i dał odmowę????jak się skończyło?
-
- Stażysta
- Zajmuję się: PS
- Kontakt:
Re: rodzina w hotelu a dysproporcja
He he, nic nie doradzę, ale fajna sytuacja 

-
- Praktykant
- Kontakt:
to fakt
jeszcze wywiadu w hotelu nie robiłam

-
- Stażysta
- Zajmuję się:
- Kontakt:
3000 zł za hotel i w kolejce o zapomogę do dożywiania. Ludzie serio czasem wstydu nie mają. Jeszcze trochę i ludzie będą się ustawiać w kolejkach po zapomogę, bo im brakuje na paliwo do ich porsche. Masakra.
Ja osobiście przegoniłbym ich jak psa.
Kazałbym im udokumentować w takiej kolejności:
1. gdzie mieszkają
2. ile kosztuje lokal (czyli hotel)
3. skąd mają środki na utrzymanie
Wszystko ma być na papierze w formie jednoznacznych dokumentów.
Jeśli wyjdzie na to, że ich dochód faktycznie jest niższy niż sam hotel to zagroziłbym im donosem do skarbówki, zusu i wszystkich świętych. Nie zostawiłbym na nich suchej nitki.
Ja osobiście przegoniłbym ich jak psa.
Kazałbym im udokumentować w takiej kolejności:
1. gdzie mieszkają
2. ile kosztuje lokal (czyli hotel)
3. skąd mają środki na utrzymanie
Wszystko ma być na papierze w formie jednoznacznych dokumentów.
Jeśli wyjdzie na to, że ich dochód faktycznie jest niższy niż sam hotel to zagroziłbym im donosem do skarbówki, zusu i wszystkich świętych. Nie zostawiłbym na nich suchej nitki.
-
- Referent
- Kontakt:
dodatkowo znajdź kilka ogłoszeń z mieszkaniami na wynajem w okolicy przekaż rodzinie a drugi komplet pokwitowany, że otrzymali dołącz do akt. Dodatkowo na wywiadzie zapisz gdzie się stołują i jak. Sami sobie bata ukręcą jak oświadczą, że korzystają z restauracji hotelowej. Dopytaj o rodzinę przecież na miesiąc mogli zamieszkać choćby u rodziców. Kpina jak nic 

-
- Stażysta
- Zajmuję się:
- Kontakt:
O urzędzie pracy zapomniałem 
Jeżeli udokumentują wydatki przewyższające udokumentowane dochody to znaczy, że mają lewe dochody. Proste. Wszystkie te urzędy od kasy się zainteresują.

Jeżeli udokumentują wydatki przewyższające udokumentowane dochody to znaczy, że mają lewe dochody. Proste. Wszystkie te urzędy od kasy się zainteresują.
założenie mylne - do odrzucenia.mikannn pisze: Sami sobie bata ukręcą jak oświadczą, że korzystają z restauracji hotelowej.
jak wyżej- do odrzucenia rozwiązanie/poglądaddm pisze:Ja osobiście przegoniłbym ich jak psa.
Kazałbym im udokumentować w takiej kolejności... zagroziłbym im donosem do skarbówki, zusu i wszystkich świętych. Nie zostawiłbym na nich suchej nitki.:
Dzień dobry
mikannn pisze:
"dodatkowo znajdź kilka ogłoszeń z mieszkaniami na wynajem w okolicy przekaż rodzinie a drugi komplet pokwitowany, że otrzymali dołącz do akt"
Ta propozycja jest rozsądna,z tym że słowo "dodatkowo" zamieniłabym na " Po pierwsze znajdź kilka ogłoszeń", kolejno rozmowa z rodziną, próba przekonania co do zmiany decyzji, wnioski końcowe i tyle.
Tezy pozostałe addm i inne- do podważenia. Rodzina jest dysfunkcyjna, struktura i mechanizmy funkcjonowania takich rodzin tłumaczą takie ich zachowanie. Przykro mi- ale w zasadzie ich specyficzne cechy są bronią w ich ręku przeciwko Waszym "argumentom".
Szkoda więc tracić czasu na szukanie pomysłu w stylu: "jak im coś udowodnić i dokopać". Przegracie.
-
- Praktykant
- Kontakt:
Oświadczyli mi, że płaca za hotel 400zł miesięcznie.... i co teraz... właściciel dla dobra sprawy klientów też może tak potwierdzić (to mały pensjonat) teraz to chyba nic nie udowodnię
-
- Stażysta
- Kontakt:
Nic nie zrobisz. Jeśli dasz odmowę to się odwołają i sko każe Ci ponownie rozpatrzeć. Raczej nie utrzymają w mocy Twojej decyzji bo nie masz praktycznie żadnych argumentów. Przykro mi choć wiem że nóż się w kieszeni może otwierać
-
- Referent
- Zajmuję się: Innymi
- Kontakt:
No cóż nie zgodzę się ,ze nic nie zrobisz. Dajmy się dalej robić w balona, brawo!
Liczysz jako dochód rodzinny( nie wiem ile tego jest) 500+ jest zasobem nie dochodem i ma być przeznaczone na potrzeby dziecka!!! dobra dajmy na to ,że hotel to też potrzeba dziecka. Czyli spisujesz w ocenie jakim dochodem dysponują, jakie mają z niego wydatki , robisz odejmowanie i ile ci zostaje? Pytasz za co kupują jedzenie podstawowe chleb, margaryna, mleko, jaja.... leki i tu mają już problem. Muszą na oświadczeniu wyjaśnić pouczeni o odpowiedzialności.
Gdy wynajmą mieszkanie masz sprawę prostą, pisz do mnie na prywatne wiadomości gdyż takich cwaniaków miałam multum. Napisze ci uzasadnienie do odmowy.

Liczysz jako dochód rodzinny( nie wiem ile tego jest) 500+ jest zasobem nie dochodem i ma być przeznaczone na potrzeby dziecka!!! dobra dajmy na to ,że hotel to też potrzeba dziecka. Czyli spisujesz w ocenie jakim dochodem dysponują, jakie mają z niego wydatki , robisz odejmowanie i ile ci zostaje? Pytasz za co kupują jedzenie podstawowe chleb, margaryna, mleko, jaja.... leki i tu mają już problem. Muszą na oświadczeniu wyjaśnić pouczeni o odpowiedzialności.
Gdy wynajmą mieszkanie masz sprawę prostą, pisz do mnie na prywatne wiadomości gdyż takich cwaniaków miałam multum. Napisze ci uzasadnienie do odmowy.
Absolutnie się nie zgodzę. jak to nie ma argumentów. Ludzie , dysproporcja jak drut. I nie chodzi o to ,żeby kogoś " uwalić" czy " pogonić" bo to jest dla mnie niskie ale uświadomić klientowi ,ze pracownik socjalny nie jest głąbem któremu można każdy kit wcisnąć.Stawka pisze:Nic nie zrobisz. Jeśli dasz odmowę to się odwołają i sko każe Ci ponownie rozpatrzeć. Raczej nie utrzymają w mocy Twojej decyzji bo nie masz praktycznie żadnych argumentów. Przykro mi choć wiem że nóż się w kieszeni może otwierać

Oprócz rodzina w hotelu a dysproporcja - Pomoc społeczna (forum ogólne) przeczytaj również:
Jaka pomoc dla osoby w internacie?
Co może kontrolować skarbnik gminy???
zasiłek okresowy a renta z KRUS
Zasiłek stały czy specjalny zasiłek opiekuńczy?
uchylenie zasiłku stałego w listopadzie
Stypendium studenckie socjalne.
zasiłek okresowy art. 106 a ubezpieczenie zdrowotne
świadczenie rzeczowe do sklepu
czy jest ogólnopolska karta seniora
zwrot za dps wniesionych zastępczo z masy spadkowej
Jest utrata dochodu czy nie ma?
wynagrodzenie dla opiekuna prawnego osoby ubezwłasnowolnione
decyzja wstrzymujaca zas stały i zrot
jak zmusić osobę do opuszczenia lokalu
PROGRAM 75+ Gdzie można odczytać
Aktualizacja dla chętnych - automat do posiłków i inne