rodzina zastępcza - Stare tematy

Strona 1 z 1    [ Posty: 4 ]

Napisano: 14 mar 2012, 19:29

Jeśli mogę to proszę o wyjaśnienie -
jestem rodziną zastępczą dla siostrzenicy - jej rodzice zginęli - otrzymałam z PCPR u zawiadomienie że ulega zmianie wysokość otrzymywanego świadczenia jednak nie mam decyzji . Zastanawiam się czy mam tam się zgłosić i napisać podanie - wniosek czy to jest świadczenie z urzędu.
Jeśli mogę to proszę o wyjaśnienie.
~@Paulina@

Napisano: 14 mar 2012, 21:24

Proszę się zgłosić do PCPR i napisać podanie, pomoc przyznawana jest na wniosek. Nastąpiła zmiana wysokości pomocy pieniężnej na częśćiowe pokrycie kosztów utrzymania dziecka w rodzinie zastępczęj. Jak się Pani nie zgłosi będzie kwota pomocy po staremu. PCPR ma czas na wydanie decyzji do końca tego miesiąca.
~e...

Napisano: 14 mar 2012, 21:42

PCPR miał 14 dni od daty wejścia w życie ustawy o wspieraniu rodziny i systemie pieczy zastępczej obowiązek poinformowania rodziców zastępczych o przysługujących im prawach. Rodzice zastępczy do końca stycznia 2012r. mogli złożyć wniosek o przyznanie świadczenia w oparciu o dotychczasowe przepisy tj. ustawę o pomocy społecznej. Jeśli rodzina zastępcza takiego wniosku nie złożyła to zostanie jej przyznana pomoc na podstawie nowej ustawy. Żadnego wniosku składać nie musi. Ale jeśli masz wątpliwości to powinnaś się zgłosić do swojego PCPRu lub zadzwonić i po prostu zapytać.
~mada

Napisano: 15 mar 2012, 9:55

jak nie złożysz wniosku to będzie po nowemu, czyli 1000 zł na dziecko
~m-

Strona 1 z 1    [ Posty: 4 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x