odpłatność od pełnoletnich wych. kn pozostających w rodzinie zaste. zgodnie z art 37 ust 2 - Stare tematy

Strona 1 z 2    [ Posty: 20 ]

Napisano: 19 mar 2012, 12:03

prosze o pomoc nasza dyr. każe nam przygotowywać decyzje obciązające pełnoletnich wych rodz. zastępczych na podst. art 193 ust. 4 . Rodzinie zast. wypłacamy całość pomocy a następnie decyzją obciążamy pełnoletniego wychowanka i żądamy zwrotu połowy dochodu. Dla nas to jest bez sensu tym bardziej że pełnoletni opuszczający rodzinę i kn może zarabiać do woli. wystąpiliśmy do ministerstwa o interpretację ale chyba się nie doczekamy. Jak u was sie to odbywa proszę o pomoc!!
~beata

Napisano: 19 mar 2012, 12:08

Usamodzielnijcie wychowanków, lepiej na tym wyjdą i Wy i wychowankowie.
~Grzegorz

Napisano: 19 mar 2012, 12:28

chyba tak byłoby najlepiej, zwłaszcza dla nas . ale ponieważ w sąsiednich powiatach nie żądaja zwrotu a rodziny się kontaktują między sobą to chca mieć więcej. I ciągle mamy awantury ze nie chcemy pomagać tylko zachowujemy sie jak urzęd skarbowy. ktoś mądry wymyślił sobie ustawę zupełnie nieprecyzyjną pełno w niej ogólników a Wy sie męczcie. Ręce opadają
~beata

Napisano: 19 mar 2012, 15:20

Niestety, ale takie sa interpretacje tego przepisu - dobra i fajnie napisana jak zwykle na stronce ZPP

https://wartowiedziec.org/index.php/pomo ... -zastpczej

I po tak wysnutej opinii prawnej uważam, że absolutnie pełnoletni wychowanek rodziny zastępczej płaci za siebie do połowy wysokości swojej renty.

A wiecie dlaczego - bo jak ma 18 lat i zostaje w rodzinie zastępczej to może rodzicowi zastępczemu powiedzieć wara od mojej renty - ty masz świadczenie na mnie a ona jest moja. Dlatego właśnie taki zapis wymyślono - mogę się założyć, że wymyślił go ktoś z koalicji rodzin zastępczych

Dla wychowanków z dochodem lepiej jest gdy się usamodzielnią
~iwa

Napisano: 19 mar 2012, 15:55

~iwa Towarzystwo \"Nasz dom\" i pan P. ....
~Grzegorz

Napisano: 30 mar 2012, 13:23

czy wszczynacie postępowanie w spr odpłatności wobec osoby pełnoletniej, jeśli jej rodzice nie żyją???
~:)

Napisano: 30 mar 2012, 14:40

nie wszczynamy wychowankowi
~hania

Napisano: 30 mar 2012, 14:46

a macie jakąś interpretację?

Napisano: 30 mar 2012, 15:13

a dlaczego musimy mieć skoro w ustawie jest wprost, ze pełnoletni ponoszą koszty
~hania

Napisano: 30 mar 2012, 15:19

napisałaś \"nie wszczynamy wychowankowi\"

Strona 1 z 2    [ Posty: 20 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x