rodzina zastępcza
rodzina zastępcza
Jestem rodziną zastępczą od 11 lat, spokrewnioną z dzieckiem. Niestety zdecydowałam się pozostać na starych zasadach, nie zdawałam sobie sprawy, że tyle stracę na tej nowej ustawie. Dziecko z wiekiem ma coraz większe potrzeby w dodatku ma problemy zdrowotne. W tej chwili mam niecałe 200zł. miesięcznie ( bo dziecko ma alimenty i rentę rodzinną). Czy mam jeszcze możliwość zmiany swojej decyzji, bardzo proszę o odpowiedź. Załamana 

Re: rodzina zastępcza
z którego Jesteś województwa ? sprawa jest dyskusyjna bo w niektórych pcpr-ach zmiana zasad i "przejście" na nowe byłaby możliwa...
Złóż wniosek o przejście na nowe zasady i zobacz. My w warmińsko mzurskim bez problemu. W druga stronę - nie, ale ze starych na nowe - zawsze.
My chcieliśmy przenieść rodzinę na nowe zasady, jednak interpretacja MPiPS (a raczej brak przyzwolenia) nie dawała nam takich możliwości. Rodzina złożyła taki wniosek, wydaliśmy decyzję odmowną. Namówiliśmy rodzinę do złożenia odwołania i niestety SKO w Katowicach nam ją utrzymało w mocy....
W ten sposób rodzina dużo straciła na tym, co zrobili ustawodawcy
W ten sposób rodzina dużo straciła na tym, co zrobili ustawodawcy

Szkoda że się jeszcze do WSA nie odwołali bo SKO nie jest żadną wyrocznią, co inny skład to inna interpretacja ale skoro tylko 1 członek składu musi być prawnikiem a reszta nie to takie a nie inne orzeczenia wydają...
Tak, ja to wiem. Rodzina dała spokój, a szkoda. Dlatego mam nadzieję, że ktoś pośle do WSA i wtedy mając pozytywne orzeczenie będzie można takiej zmiany dokonać.
Oprócz rodzina zastępcza - Stare tematy przeczytaj również:
Moduł II
Bariery techniczne - limity
AS - B2
turnus rehab.
AS C3,4
AS - A2
EKSERT AS
karta oceny merytorycznej AS
mieszkanie chronione w praktyce
Moduł II - ważność orzeczenia
Moduł II czesne
dofinansowanie do zielonej szkoły
odpłatność rodziców za pełnoletnich w rodz. zast.
fundacja
Turnus rehabilitacyjny
dodatek 250 zł a pracownik socjalny w PCPR