Ale ta babcia mieszka na terenie innej gminy w sumie to w sąsiednim mieście to ja nie powinnam tego wniosku matki o ZP przesłać to mopsu i oni sami powinni zmienić osobę repezentującą?Nikodemus pisze: ↑13 cze 2025, 14:00ZP nie uchylasz tylko zmieniasz osobę reprezentującą dziecko i wypłacasz babce. Natomiast ZR nie przysługuje jeśli dzieci są w rodzinnej pieczy zastepczej. Przydałoby Ci się zaświadczenie z PCPRu, kiedy te dzieci trafiły do tej pieczy w osobie babki.
Obydwa świadczenia niepodzielne. ZP za czerwiec wypłaciłabym babce. ZR uchyliłabym od lipca.
W jaki sposób wypłacic ZR babce?Monika221 pisze: ↑13 cze 2025, 14:51Ale ta babcia mieszka na terenie innej gminy w sumie to w sąsiednim mieście to ja nie powinnam tego wniosku matki o ZP przesłać to mopsu i oni sami powinni zmienić osobę repezentującą?Nikodemus pisze: ↑13 cze 2025, 14:00ZP nie uchylasz tylko zmieniasz osobę reprezentującą dziecko i wypłacasz babce. Natomiast ZR nie przysługuje jeśli dzieci są w rodzinnej pieczy zastepczej. Przydałoby Ci się zaświadczenie z PCPRu, kiedy te dzieci trafiły do tej pieczy w osobie babki.
Obydwa świadczenia niepodzielne. ZP za czerwiec wypłaciłabym babce. ZR uchyliłabym od lipca.
Mam zaświadczenie z sądku że dzieci są w pieczy od 06.06.2025. To nie wystarczy?
Postępowanie wszczyna organ właściwy, te akta też powinny zostać przekazane..Nikodemus pisze: Wszczynasz postępowanie o uchylenie decyzji ZR i wysyłasz je do matki, której sie ZR nie nalezy bo dzieci są w pieczy art 7 UŚR. Uchylasz matce ZR od lipca, bo świadczenie niepodzielne.