Osoba z dniem 1 kwietnia podjęła zatrudnienie. Powinnam zrobić uzysk za maj, ale już od 13 czerwca nie pracuje bo zwolniła się. Czy mimo to robię uzysk w czerwcu za maj, a w lipcu utratę? Mam zaćmienie jakieś....
No właśnie nie rozumiem dlaczego brak uzysku?
W przypadku gdy uzyskanie dochodu powoduje utratę prawa do świadczeń rodzinnych lub obniżenie ich wysokości, świadczenia nie przysługują lub przysługują w niższej wysokości od miesiąca następującego po pierwszym miesiącu od miesiąca, w którym nastąpiło uzyskanie dochodu.
W razie utraty dochodu prawo do świadczeń rodzinnych ustala się od pierwszego miesiąca następującego po miesiącu, w którym nastąpiła utrata dochodu, nie wcześniej jednak niż od miesiąca złożenia wniosku.
Czy nie powinna za czerwiec uchylić bo przekracza a od lipca jak jest utrata to nowy wniosek i rozpatrzyć po utracie?
A z innej beczki.. Wydałam 2 czerwca decyzję na ŚP, wypłata planowana na 20 czerwca z dużym wyrównaniem. Dziaj Pani pisze mi żeby uchylić od 14 czerwca decyzję bo dzieckiem zajmuje się od tego dnia ojciec i z nim dziecko mieszka. Czy mogę zamiast uchylić to zmienić decyzję w okresie jego przyznania?
Nasze SKO czyta chyba za szybko, bo wyszło im to co pisze jagoda
Pewnie tak. Mojemu na ten przykład wyszło, że małżeństwo jest uzyskaniem dochodu po roku bazowym, no i jakoś tak się stało, że nie uznałem rozstrzygnięcia za prawdę objawioną pomimo pochodzenia tego - pardon - wysrywu od organu II instancji
Jakby się tak uczepić art. 4b to w miesiącu czerwcu do 13-tego dnia czerwca dochód był. Dlaczego traktować ten dochód jakby go nie było? Na dzień weryfikacji dochód jest a utrata od lipca i może złożyć wniosek. Tyle w temacie.