zp, koordynacja? elmer... - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 8 ]

Napisano: 13 mar 2014, 12:50

mam taka sytuację, że Pani złożyła wniosek na zp, jeje maz pracuje za granicą, złożyła oswidaczynie o tym fakcie oraz dostarczyła umowe o prace od męża po polsku, jako pracownik tymczasowy ale na terenie Austrii. wysłałam ten wniosek od Ropsu, oni napisali do niej wezwanie o uzpuełnienie dokumentacji oraz uzupełnienie danych co do miejsca zamieszkania meza za granica itd. strona nie uzupełniła tych danych.
Rops przesłał z powrotem ten wniosek z pismem, że brak jest podstaw do rozstrzygnieca tej sprawy, sa braki formalne, i przekazuje ten wniosek do oranu własciwego i powołuje sie na art. 23a ust.7 pkt 1 i został wydana przez tut. ośrodek decyzja przyznajaca ZP.
teraz jak jej sie juz skonczy orzeczenie i przyjdzie z kolejnym wnioskiem to czy kolejny raz wysyłam wniosek do ROPS?? (mąż nadal pracuje za granica)
~bina

Napisano: 13 mar 2014, 12:54

to moim zdaniem ROPS zrobil babola, powinni zostawic wniosek bez rozpatrznia, w tym trybie co go wam przekazali z powrotem to przekazac moga tylko jak ustala, ze maja zastosowania przepisy o koordynacji...a oni przeciez tego nie ustalili
kb
Awatar użytkownika
VIP
Od: 02 lut 2007, 15:50
Zajmuję się:

Napisano: 13 mar 2014, 12:55

mialo byc ze \"jak ustala ze nia maja zastosowania\"
kb
Awatar użytkownika
VIP
Od: 02 lut 2007, 15:50
Zajmuję się:

Napisano: 13 mar 2014, 13:35

może i zrobili, ale co ja mam teraz z tym zrobić. strona jest dosyć konfliktowa i wolałabym sie upewnić czy jak znów przyjdzie to czy jej wniosek wysyłać ponownie do ROPS. niby powołali się na art. 23a ust 7 pkt 1, ale nie jest tam jednoznacznie napisane że KOORDYNACJA NIE MA ZASTOSOWANIA
~bina

Napisano: 13 mar 2014, 19:08

Ja bym wysłał jeszcze raz. U mnie też tak kiedyś zrobili - strona twierdziła, że mąż pracuje za granicą - ROPS nie mógł ustalić gdzie, co i jak. No i odesłali do mnie, strona przyszła jeszcze raz, oświadczyła jeszcze raz, że mąż pracuje za granica, ja jeszcze raz wysłałem i tym razem ROPSowi się udało załatwić sprawę ;)
Walka z wiatrakami since 1998.
Iks
Awatar użytkownika
VIP
Od: 27 lut 2014, 20:32
Zajmuję się:

Napisano: 14 mar 2014, 11:07

to zp na nią czy dziecko?
jeżeli na nią to nie ma koordynacji ty przyznajesz
jeżeli na dziecko to do rops
~monika

Napisano: 17 mar 2014, 15:59

to zp na dziecko, ale w tym rzecz, że ROPS nie przyznało zp tylko odesłało nam wniosek. a teraz kończy sie orzeczenie i zastanawiam sie co zrobić z kolejnym wnioskiem o zp skoro nadal członek rodziny pracuje za granicą?
~bina

Napisano: 19 mar 2014, 12:56

może ktoś jeszcze się wypowie...
~bina

Strona 1 z 1    [ Posty: 8 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x