Rodziny zastępcze - od kiedy przyznać pomoc pieniężną - Stare tematy

Strona 1 z 2    [ Posty: 13 ]

Napisano: 26 wrz 2011, 14:52

postanowienie sądu jest z 31.08.2011r. dotyczące umieszczenia dziecka w rodzinie zastępczej, postanowienie uprawomocniło się we wrześniu, wniosek rodzina zastępcza złożyła we wrześniu, od kiedy przyznać pomoc pieniężną czy od dnia 01.09.2011r. czy od dnia uprawomocnienia się wyroku czyli 20.09.2011r.??????? może ktoś miał podobny przypadem lub jakąś interpretacje ministerstaw, bardzo prosze o pomoc
~pracownik ops

Napisano: 26 wrz 2011, 15:14

Powinnaś przyznać od dnia uprawomocnienia się postanowienia sądu czyli od 20.09.2011r. Sprawę reguluje rozporządzenie o RZ. Nie wiem co masz dziwnego w tej sprawie. Przecież to standard - jest sprawa, po 21 dniach postanowienie się uprawomocnia jeśli żadna ze stron się nie odwoła i z dniem uprawomocnienia staje się wykonalne.
~Grzegorz

Napisano: 26 wrz 2011, 17:29

od miesiąca złożenia wniosku, czyli przyznajesz od 01 września bo to wynika Ci, z ustawy o pom. społ. Natomiast interpretacji Ministerstwa jest taka, że należy przyznawać z datą WYDANIA /OGŁOSZENIA postanowienia sądu a nie UPRAWOMOCNIENIA
~dolny śl.

Napisano: 26 wrz 2011, 17:31

wiem, że w wielu PCPR różnie przyznają, my tez od X czasu robiliśmy od daty uprawomocnienia, od około roku przyznajemy od daty ogłoszenia/wydania postanowienia sądu (tak nam napisało ministerstwo i taki jest wyrok NSA)
~dolny śl.

Napisano: 26 wrz 2011, 21:48

od dnia wydania postanowienia sadu wyrok nsa
~tytus

Napisano: 26 wrz 2011, 23:28

Mi prawnik napisał, iż do czasu uprawomocnienia się takie postanowienie nie ma żadnej mocy wiążącej. Co ciekawsze ja mam gdzieś interpretację ministerstwa (jeszcze z dawnych lat) iż pomoc przyznaje się od dnia uprawomocnienia się. Szczerze mówiąc ja też się ku temu skłaniam (i tak mam robić), gdyż kiedyś przyszło postanowienie sądu, które dopiero uprawomocniło się po przeszło 6 miesiącach od dnia sprawy. Kiedy zaczęliśmy drążyć sprawę okazało się, że matka dziecka, które zostało umieszczone u teściowej w rodzinie zastępczej, odwołała się i wszystkie \"kwity\" sąd rejonowy przesłał do okręgowego. Dopiero prawomocne zakończenie sprawy w okręgowym spowodowało uprawomocnienie się tego postanowienia sądu rejonowego. Na marginesie dodam, że oczywiście przez ten czas dziecko było z matką biologiczną a nie rodziną zastępczą.
~Grzegorz

Napisano: 27 wrz 2011, 11:56

grzegorzu a cytowane przez ciebie z pamięci rozporzadzenie w sprawie rz to jeszcze aby istnieje ???????????
~pracownik ops

Napisano: 27 wrz 2011, 11:58

dolny śl i tytus serdecznie dziękuje, mój prawnik stoi na takim samym stanowisku tylko że dopiero od niedawna a wczesniej przyznawaliśmy pomoc od dnia uprawomocnienia postanowienia, dolny śl pożesz mi przesłać na faź jakąś interpretację 044-733-90-03
~pracownik ops

Napisano: 27 wrz 2011, 12:13

~pracownik ops masz rację. Faktycznie nie istnieje, zapomniałem że przenieśli to do ustawy art 78a, co nie zmienia faktu że treść tego artykułu jest taka sama jak kiedyś paragraf rozporządzenia.
~Grzegorz

Strona 1 z 2    [ Posty: 13 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x