rok 15/16 nienależne - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 1 ]

Napisano: 19 paź 2016, 19:10

Proszę poradźcie bo ja już nie mam siły i pomysłu/ Z uwagi na moj krótki staż i coraz to ciekawsze akcje licze na wasza pomoc.
1. Kolega przyznał zr na 15/16 dec trwa do dziś , między czasie na podstawie dochodów jakimi strona okazała sie na okres 15/16, obecnio zrobiono zmiane decyzji na dodatki o co teraz strona wnioskowała i oświadczała ,ze nic sie nie zmieniło skopiowano dane z ostatniego wniosku, dec zmieniono, dec i kasa poszła.I sie zaczęło Pani oczywiście złozyła wniosek na 16/17 przemielono dochody za 2015 i tradycyjnie wyszło,że strona składajac wniosek na jeszcze ten zasiłkowy w ubiegłym roku podjeła zatrudnienie o czym kolegi nie poinformowała. Zasiłki pobiera do dziś gdzie ewidentnie miała usysk przy pobieraniu i składaniu na 15/16/. W grudniu 2015 ta prace utraciła (wychodzi z zus data utraty uprawnienia0.W ministerstwie wykazuje dochód. Strona oczywiście twierdzi,że nie wie skad ten dochód a przyznaje sie ,że nawiązała umowe ale kasynie dostała , przy okazji wychodzi ,że składajac na 15/16 okazujac koledze sie tylko strony oświadczeniami wtedy też oszukał,bo miał dochód ( kwetia wiekszej docielkliwości i dopytania czy to nie była jakaś utrata). I teraz co ja mam z tym fantem zrobić. Wychodzi na to,że powinno być uchylenie jeżeli w czasie by poinformował o tym fakcie, bo zakładam ,że jeżeli ten dochód 0 z oświadczenia za 2014 był dochodem ale utraconym to zasiłek przysługuje zakładajac ,że jak podjał nowa prace w dniu składania wniosku to tamta utracił. Ale to nie zmienia faktu ,ze oszukał a teraz ja to musze prostować.Podpowiedzcie czy dobrze mysle( nie bardzo znam przepisy wstecz), czy powinnam zrobic np za XI iXII bo od stycznia przysługuja( bo tej pracy już nie ma). Co robicie w takich przypadkach jezeli ktos kłamie i pobiera przez rok, mało tego ta decyzja tez na zmiane na fałszywych pierwotnych oświadczeniach. Jak to rozwikłać.od czego zacząć, :? Pomózcie, ja juz nie mogę aż sie boje w kolejne wnioski wstecz zaglądać.
ab83
Podinspektor
Od: 12 paź 2015, 19:41
Zajmuję się:

Strona 1 z 1    [ Posty: 1 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x