Rok akademicki do kiedy trwa?!!!!! - Karta Dużej Rodziny

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]

Napisano: 19 sty 2015, 12:57

Czy ktoś mógłby mi wyjaśnić jak to jest ze studentami i data ważności ich karty????
Skąd my mamy wiedzieć kiedy na jakiej uczelni jest koniec roku akademickiego ? Bo mam np. zaświadczenie o planowanej dacie ukończenia nauki 31.03.2016r, czy to jest data ważności karty?
Jak Wy to robicie ???
opsss

Napisano: 19 sty 2015, 13:08

Powiem to, co usłyszałam na szkoleniu:
1) każda uczelnia ma inne daty końca roku akademickiego
2) w interesie studenta leży dowiedzieć się, kiedy ten jego rok akademicki się kończy, bo to on składa oświadczenie o planowanym terminie ukończenia nauki
3) jeśli pojawią się jakieś wątpliwości, należy zwrócić się do uczelni o potwierdzenie oświadczonej daty bądź wystawienie zaświadczenia na piśmie (wg obecnej ustawy nie mamy prawa żądać od studenta zaświadczenia).

Tak, jeśli na oświadczeniu (oraz zaświadczeniu, jeśli student dostarczył) widnieje data 31.03.2016 r. to tak należy wydać kartę, aby ważność mijała w tym właśnie dniu. W końcu istnieją studia inżynierskie, które kończą się w zimowym semestrze :)
Kinya

Napisano: 20 sty 2015, 8:59

za to jak dziecko chodzi do sredniej szkoly i sekretariat pisze "przewidywany koniec roku to kwiecień 2016r." - to wydajemy do 30 września 2016r.?? bo w ustawie pisze ze wydajemy do wrzesnia roku w ktorym konczy sie rok szkolny, tak, dobrze rozumuję?
jaaaa

Napisano: 21 sty 2015, 9:37

Ja bym wydała zgodnie z ustawą - do 30.09. - bo zapis jest jasny. W przypadku, o którym piszesz mowa o maturzyście, a czemu on ma być zawieszony w czasoprzestrzeni przez 5 miesięcy, skoro ustawa daje mu prawo ciągłości uprawnień, czyli do września?
Pamiętajmy też, że teraz działamy na oświadczeniach, więc zaświadczenie może nam potwierdzić jedynie rok ukończenia nauki, a tak naprawdę wcale nie musimy go mieć w dokumentach.
Kinya

Napisano: 21 sty 2015, 10:58

jeśli chodzi o studentów to w regulaminie studiów danej uczelni jest wskazany kiedy jest rok akademicki dotyczy to licencjata. Zazwyczaj trwa do 30.09 . jeśli chodzi o magistra to rok szkolny kończy się z datą obrony
madzia078

Napisano: 21 sty 2015, 11:08

Dziękuję madzia078 za cenną uwagę odnośnie regulaminów studiów, rzeczywiście to najprostsza droga :) Wszak panie z dziekanatu nie zawsze chętne do udzielania rzetelnych informacji ;)

A co do studiów magisterskich... no tu jest problem, bo skąd osoba na rok przed obroną wie, kiedy ona będzie? Wydaje mi się, że na studiach mgr rok akademicki kończy się 30.06., ale doszukam tej informacji, żeby być pewną.
Kinya

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x
Ta strona używa ciasteczek (cookies) tylko zgodnie z zasadami opisanymi w polityce cookies Rozumiem