ROLNICY CHORYCH DZIECI WALCZCIE O SWOJE PRAWA - Świadczenia rodzinne

Strona 2 z 4    [ Posty: 37 ]

Napisano: 10 lip 2013, 13:13

Od lipca mam odmowną decyzję na świadczenie pielegnacyjne na niepełnosprawne dziecko wymagające stałej opieki drugiej osoby.mam niecałe 2 ha ziemi położonej przeszło 160 km od miejsca mojego zamieszkania. Opłacam krus, ale gospodarstwa nie uprawiam, nie mam żadnych dochodów z nim związanych. Jest to po prostu niemożliwe ze względu na stałą opiekę nad dzieckiem i odległość. Jak mam umotywować odwołanie, czy wogóle mam szanse na zmianę decyzji, skoro piszecie że SKO podtrzymuje decyzje pierwszej instancji? Czy ktoś się odwoływał i uzyskał zmianę decyzji?
Kati- pomocy!!!
~ela

Napisano: 24 lip 2013, 0:50

no przecież taka prawda, też ma pole, nie uprawiam ale co mi szkodzi mieć
do sp przeszkadza pole , ale zawsze to lepiej mieć kawałek pola niż nie mieć, awaryjnie można krus opłacić jakby coś
od przybytku głowa nie boli, jak mówią

~kasia

Napisano: 01 sie 2013, 0:41

a jak ktoś prowadzi gospodarstwo rolne to nie moze ubiegać się o świadczenie pielęgnacyjne?
~goska

Napisano: 29 sie 2013, 18:50

ja też dostałam odmowę od SKO. I co teraz? Skarga do WSA?Czy lepiej najpierw pismo do Rzecznika Praw Dziecka i do Ministerstwa? Czy wysyłając pismo do Rzecznika można uniknąć drogi sądowej? Ile trwa taka procedura sądowa? Proszę o informacje jakie są wyroki sądów.
~aaaa

Napisano: 30 sie 2013, 23:45

Ja dostałam odmowe od sko. Moja sytuacja jest taka: ja nie jestem właścicielem gospodarstwa rolnego, mój mąż nabył je przed ślubem. Nie widnieję na nakazie podatkowym. Mieszkam w innej miejscowości niż gospodarstwo mojego męża. Pracowałam do niedawna, teraz jestem w KRUS-ie bo mój mąż posiada gospodarstwo. Dlaczego odmowa????? W sąsiednich gminach przyznają rolnikowi, wypada przeprowadzić się. Jakie są wyroki sądów w takich sprawach? Z góry jestem skazana na odmowę? Utrzymują decyzję SKO?
~krisa

Napisano: 10 gru 2013, 18:27

Mnie również sko odmówiło świadczenia na chore dziecko ponieważ jestem współwlaścicielką gospodarstwa rolnego.Nawet WSA utrzymało wyrok w mocy więc co robić dalej?Ela M.
~Ela

Napisano: 11 gru 2013, 11:33

Wiecie co,to jest koszmar,w ustawie jest wyraznie napisane ,że św. piel.rolnikowi przysłguje,gdzie jest prawo w Polsce w której gminie jest a w której nie ma,przecież w większosci jest wypłacane św. piel. rolnikom.
~aga

Napisano: 11 gru 2013, 11:41

ja proponuję,aby pani spróbowała się dowiedziec jeszcze raz u RZECZNIKA PRAW DZIECKA LUB OBYWATELSKICH i zadała proste pytanie, dlaczego pani nie przysługuje św. piel.na dziecko,skoro w sąsiedniej gminie ,w takiej samej sytuacji przysługuje.
~aga

Napisano: 11 gru 2013, 14:15

czy jest ktos,kto przyznal i go ukarali ???
~krys

Napisano: 11 gru 2013, 16:45

Rolnik
Pełnoletnia osoba fizyczna zamieszkująca i prowadząca na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej, osobiście i na własny rachunek, działalność rolniczą w pozostającym w jego posiadaniu gospodarstwie rolnym, w tym również w ramach grupy producentów rolnych, a także osoba, która przeznaczyła grunty prowadzonego przez siebie gospodarstwa rolnego do zalesienia .

Obowiązek ubezpieczenia społecznego rolników związany jest nie tylko z posiadaniem gruntu, który zgodnie z przepisami ustawy z dnia 15 listopada 1984 r. o podatku rolnym (tekst jednolity Dz. U. z 1993 r. Nr 94, poz. 431, z późniejszymi zmianami) uznawany jest za gospodarstwo rolne, ale przede wszystkim z osobistym prowadzeniem przez rolnika działalności rolniczej, co należy rozumieć jako osobiste i na własny rachunek kierowanie i zarządzanie gospodarstwem, troskę o jego należyte funkcjonowanie, stałe wykonywanie działalności noszącej znamiona działalności rolniczej.

samo opłacanie składek nie stanowi o tym, że ktoś jest rolnikiem
~...

Strona 2 z 4    [ Posty: 37 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x