rolnik oddał ziemię w dzierżawe i osiwadczył ,że zaprzestał prowadzenia gopso. rolnego
ale nadal opłaca składki KRUS
czy przyznaje ZDO ? i czy ja opłacał składki czy badal podlega pod KRUS
mam prośbę.... mogłabyś przesłać mi faxem albo na maila odpowiedź z Ministerstwa??? podałabym Ci dane jeżeli wyrazisz zgodę :)m . Bylabym wdzięczna...gdyż mam dużo rolników....a wszędzie dookoła trąbią że przyznawać bezproblemowo....Karmel pisze:Właśnie otrzymałam wyjaśnienia z Ministerstwa, z których wynika, że zaprzestanie prowadzenia gospodarstwa zachodzi wówczas, gdy rolnik, nie jest właścicielem lub posiadaczem gospodarstwa rolnego w rozumieniu przepisów o podatku rolnym. W odniesieniu do składanych oświadczeń - Ministerstwo wyjaśnia " sytuacja, w której rolnik pozostając w dalszym ciągu właścicielem gospodarstwa rolnego nie pracuje w tym gospodarstwie zgodnie z ww definicją nie stanowi zaprzestania prowadzenia gospodarstwa rolnego." Co do ubezpieczenia rolników Ministerstwo nie udzieliło odpowiedzi, czy "zaprzestanie" ma być tożsame z wykluczeniem z ubezpieczenia w KRUS pisząc, że należy się z zapytaniem zwrócić do KRUS.
Wyjaśnienia Ministerstwa dalece odbiegają od informacji udzielanych na szkoleniach przez p. Wardacha.