rolnik oddał ziemię w dzierżawę czy może mieć ZDO - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 12    [ Posty: 114 ]

Napisano: 22 maja 2014, 9:40

rolnik oddał ziemię w dzierżawe i osiwadczył ,że zaprzestał prowadzenia gopso. rolnego
ale nadal opłaca składki KRUS

czy przyznaje ZDO ? i czy ja opłacał składki czy badal podlega pod KRUS
owo

Napisano: 22 maja 2014, 9:44

Tego to nie wiem sama!Tyle jest wypowiedzi, jedni mówią tak inni inaczej. KRUS powiedział że jak rolnik złoży takie oświadczenie to sami go wyrejestrują
paula20033

Napisano: 22 maja 2014, 9:58

Opinia po szkoleniu Pana Wardacha:
Rolnik ma nam tylko oświadczyć ze zaprzastał prowadzenia gosp. rolnego. reszta nas nie interesuje, jak do tego podejdzie KRUS to nie nasza sprawa, jak dalej opłaca składki w KRUS to niech opłaca, a jak go z KRUSU wywalą za napisanie u nas oświadczenia że zaprzestał prowadzenia gosp. rolnego to będziemy za niego opłacać ZUS.
Jak zwykle petenci cała odpowiedzialność beda chcieli zwalic na nas, beda pytac co maja pisac i gdzie zaznaczac zeby było dobrze.
Olala
Praktykant
Od: 11 kwie 2014, 9:45
Zajmuję się:

Napisano: 22 maja 2014, 11:38

Nawet jakby nie oddał ziemi w dzierżawę to by mógł dostać ZDO pod warunkiem że napisze że tej ziemi nie uprawia. W KRUSie ma być ubezpieczony nadal bo ma obowiązek.
Olga 1

Napisano: 22 maja 2014, 12:18

Właśnie otrzymałam wyjaśnienia z Ministerstwa, z których wynika, że zaprzestanie prowadzenia gospodarstwa zachodzi wówczas, gdy rolnik, nie jest właścicielem lub posiadaczem gospodarstwa rolnego w rozumieniu przepisów o podatku rolnym. W odniesieniu do składanych oświadczeń - Ministerstwo wyjaśnia " sytuacja, w której rolnik pozostając w dalszym ciągu właścicielem gospodarstwa rolnego nie pracuje w tym gospodarstwie zgodnie z ww definicją nie stanowi zaprzestania prowadzenia gospodarstwa rolnego." Co do ubezpieczenia rolników Ministerstwo nie udzieliło odpowiedzi, czy "zaprzestanie" ma być tożsame z wykluczeniem z ubezpieczenia w KRUS pisząc, że należy się z zapytaniem zwrócić do KRUS.
Wyjaśnienia Ministerstwa dalece odbiegają od informacji udzielanych na szkoleniach przez p. Wardacha.
Karmel

Napisano: 22 maja 2014, 12:19

Uuuuu no to będzie się działo teraz.
Walka z wiatrakami since 1998.
Iks
Awatar użytkownika
VIP
Od: 27 lut 2014, 20:32
Zajmuję się:

Napisano: 22 maja 2014, 12:26

Karmel pisze:Właśnie otrzymałam wyjaśnienia z Ministerstwa, z których wynika, że zaprzestanie prowadzenia gospodarstwa zachodzi wówczas, gdy rolnik, nie jest właścicielem lub posiadaczem gospodarstwa rolnego w rozumieniu przepisów o podatku rolnym. W odniesieniu do składanych oświadczeń - Ministerstwo wyjaśnia " sytuacja, w której rolnik pozostając w dalszym ciągu właścicielem gospodarstwa rolnego nie pracuje w tym gospodarstwie zgodnie z ww definicją nie stanowi zaprzestania prowadzenia gospodarstwa rolnego." Co do ubezpieczenia rolników Ministerstwo nie udzieliło odpowiedzi, czy "zaprzestanie" ma być tożsame z wykluczeniem z ubezpieczenia w KRUS pisząc, że należy się z zapytaniem zwrócić do KRUS.
Wyjaśnienia Ministerstwa dalece odbiegają od informacji udzielanych na szkoleniach przez p. Wardacha.
mam prośbę.... mogłabyś przesłać mi faxem albo na maila odpowiedź z Ministerstwa??? podałabym Ci dane jeżeli wyrazisz zgodę :)m . Bylabym wdzięczna...gdyż mam dużo rolników....a wszędzie dookoła trąbią że przyznawać bezproblemowo....
Paulineczka

Napisano: 22 maja 2014, 12:32

Mi też, mi też :) wielka prośba!

mój mail [email protected]
ainka

Napisano: 22 maja 2014, 12:38

Czyli na chłopski rozum wygląda to tak:
podatnikiem podatku rolnego jest właściciel pola ( czyli nasz rolnik), chyba, że wydzierżawił to pole zgodnie z przepisami o ubezp. społecznym rolników, wtedy podatnikiem podatku rolnego staje sie wydzierżawiający, a zatem nasz rolnik może wtedy oświadczyć i zaprzestał prowadzenia gospodarstwa rolnego?
Mój mózg przestaje to wszystko ogarniać :)
Olala
Praktykant
Od: 11 kwie 2014, 9:45
Zajmuję się:

Napisano: 22 maja 2014, 12:43

ja też napisałam wczoraj do Ministerstwa i czekam co oni tam odpiszą ale też bym chciała jak umożliwisz zobaczyć to pisemko
zuzzanna

Strona 1 z 12    [ Posty: 114 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x