rolnik oddał ziemię w dzierżawę czy może mieć ZDO - Świadczenia rodzinne

Strona 5 z 12    [ Posty: 114 ]

Napisano: 23 maja 2014, 14:39

I ja też poproszę [email protected]
BSO

Napisano: 23 maja 2014, 14:43

Jeżeli jesteście w posiadaniu takiej interpretacji to proszę wrzućcie na forum, skorzystamy wszyscy
krzych

Napisano: 23 maja 2014, 14:45

bez flaszki nie rozbieriosz 8-) :lol:
olo

Napisano: 23 maja 2014, 15:04

dziekowac.

przeczytałem tam jest napisane co oznacza zaprzestanie prowadzenia gosp. rolnego przez emeryta i renciste. i definicja do nich sie odnosi.

ani słowa nie ma o innej osobie, czyli o tym co nas interesuje.

rolnik w rozumienie ustawy o KRUS.
a definicja prowadzenie gosp. rolnego nie ma odniesienia w ustawie o ZDO ze w tym samym rozumieniu. Wiec domnieniemywac nie mozna sobie jak ktos chce.

na marginiesie: oswiadczenie ma złozyc ROLNIK. a jak pozbedzie sie gosp. rolnego to juz nei bedzie ROLNIKIEM,
Wiec dla kogo te oswiadczenia miałyby byc ? hehe
1986

Napisano: 23 maja 2014, 15:41

Czy też mogę prosić skan na meila [email protected]
Magda..

Napisano: 23 maja 2014, 17:29

Interesujące. W ubiegłym roku otrzymałam pismo z MPiPS podpisane przez dyrektor DPR wskazujące , że w mojej sytuacji będąc opiekunem (rolnikiem) dziecka niepełnosprawnego świadczenie mi przysługuje, w tym piśmie była zupełnie inna interpretacja pojęcia rezygnacji z zatrudnienia niż wydanej uchwale NSA. Pismo to w żaden sposób nie wpłynęło na rozstrzygnięcia w mojej sprawie, zarówno OPS, później SKO i na końcu WSA kierowało się uchwałą NSA. Czas pokazał, że to uchwała NSA miała moc wiążącą, która i teraz kształtuje zapisy o rolnikach w nowych uregulowaniach. Dlaczego teraz ten sam departament zrównuje okoliczności rolnika ubiegającego się o świadczenie czy zasiłek ze świadczeń rodzinnych do sytuacji rolnika , który już w życiu swoje odpracował i czas przejść na emeryturę. To są dwie różne sprawy . Dlaczego posiadanie zrównuje się z prowadzeniem, takiej jednoznaczności w uchwale NSA nie znalazłam. Chyba tu jest po prostu zastosowana prosta zasada nie ma rolnika - nie ma problemu. Jeszcze tylko wspomnę, że ten art. 3 nie był opracowany przez MPiPS , był zgłoszony w czasie prac komisji przez grupę posłów. Zastanawiający w tej sprawie jest zapis art. 3 i zapis art. 17b. dotyczą tej samej sprawy , ale nie są identyczne. Teraz mi pozostaje mieć nadzieję, że skoro poprzednim razem Departament stał na stanowisku, że mi świadczenie przysługuje a mi go skutecznie odmówiono, to teraz sytuacja będzie na opak.
wwo

Napisano: 23 maja 2014, 18:14

Ludzie , czy Wy jeszcze nie zauważyliście , że Was podpuszczono ?
Gość

Napisano: 23 maja 2014, 18:37

Też tak myślę, że jesteśmy podpuszczani, pytanie tylko przez kogo? Ja jako laik w dziedzinie prawa i administracji po roku mojej batalii o przyznanie świadczenia mogę powiedzieć , że tamten komunikat odnośnie świadczeń dla rolnika - opiekuna dziecka, w moim przypadku przyniósł mi szkodę, wprowadził mnie w błąd, łudziłam się , że racja jest po mojej stronie. Myślę MPiPS miało świadomość, że uchwała NSA jest umocowana w prawie. I pisanie czegoś co wprowadzi dualizm interpretacyjny zaszkodzi ludziom takim jak , ubiegającym się o wsparcie ze strony państwa. Dlatego nie zdziwiłam bym się, gdyby również i teraz wydali komunikat, który stałby w sprzeczności z zapisami w ustawie. Pytanie po co ? A po to ................................... przyczyny są mi nieznane, manipulacje są mi obce.
wwo

Napisano: 23 maja 2014, 19:30

Gość pisze:Ludzie , czy Wy jeszcze nie zauważyliście , że Was podpuszczono ?
winę ponoszą tylko i wyłącznie te gminy , które nie przyznawały rolnikom śp bo sobie nadinterpretowały przepisy panie mądralińskie i nie wiem dlaczego ? przerost ambicji, chęć zaistnienia w pracy , trudno zrozumieć ; przez nich sprawy w sądzie, przez nich durny zapis o oświadczeniach , który tylko większy bałagan wprowadza i znowu milion pomysłów jak udupić rolnika ; a już jak czytam , że wskazuje się rolnikom by wyzbywali się ziemii to mi się nóż otwiera , przecież rolnik bez ziemii to nie rolnik jak juz ktos to słusznie zauważył
szpieg z krainy D

Napisano: 23 maja 2014, 20:52

Krótka piłka - przyznajecie w końcu zasiłki na podstawie złożonych oświadczeń przez rolnika, nawet jeżeli nie wydzierżawił gospodarstwa, czy wnikacie w szczegóły i odmawiacie?
Zytka7

Strona 5 z 12    [ Posty: 114 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x