rolnik oddał ziemię w dzierżawę czy może mieć ZDO - Świadczenia rodzinne

Strona 3 z 12    [ Posty: 114 ]

Napisano: 22 maja 2014, 15:15

A co z wyrównaniem dla rolników, czy dać?
paula20033

Napisano: 22 maja 2014, 15:28

Olala pisze:Czyli na chłopski rozum wygląda to tak:
podatnikiem podatku rolnego jest właściciel pola ( czyli nasz rolnik), chyba, że wydzierżawił to pole zgodnie z przepisami o ubezp. społecznym rolników, wtedy podatnikiem podatku rolnego staje sie wydzierżawiający, a zatem nasz rolnik może wtedy oświadczyć i zaprzestał prowadzenia gospodarstwa rolnego?
Mój mózg przestaje to wszystko ogarniać :)
Nawet jak jest dzierżawa , przyjętą zasadą jest , że podatek rolny płaci właściciel.
Gość

Napisano: 22 maja 2014, 15:31

Jeżeli to jest prawda , to jest to wielkie oszustwo. Sama też pisałam w tej sprawie do MPiPS i do rzecznik PO, zgłaszając problem co do nie jedno znaczności definicji zaprzestania prowadzenia gosp. rolnego. Nie mam odpowiedzi. Ja też podpisałam stosowne oświadczenie kierując się uchwałą NSA, również uzasadnieniem sądu w mojej sprawie, ten temat też był poruszany w czasie prac komisji sejmowej, któraś z posłanek zaproponowała nawet by opracować jakiś druk na tą okoliczność, ale zabrał głos poseł PSL i dał przykład, że jak ktoś zaprzestaje prowadzenia samochodu to nie musi go sprzedawać nadal jest jego i tak ma być w przypadku gosp. rolnego. Ale jeżeli jest tak jak tu ktoś podaje to po co pisać o zaprzestawaniu, przecież wystarczyło napisać o posiadaniu , jasno ,wyraźnie a najlepiej krótko zwięźle i na temat : ROLNIKU ------------ się. Podajcie chociaż kto to podpisał.
wwo

Napisano: 22 maja 2014, 15:33

Karmel pisze:Właśnie otrzymałam wyjaśnienia z Ministerstwa, z których wynika, że zaprzestanie prowadzenia gospodarstwa zachodzi wówczas, gdy rolnik, nie jest właścicielem lub posiadaczem gospodarstwa rolnego w rozumieniu przepisów o podatku rolnym. W odniesieniu do składanych oświadczeń - Ministerstwo wyjaśnia " sytuacja, w której rolnik pozostając w dalszym ciągu właścicielem gospodarstwa rolnego nie pracuje w tym gospodarstwie zgodnie z ww definicją nie stanowi zaprzestania prowadzenia gospodarstwa rolnego." Co do ubezpieczenia rolników Ministerstwo nie udzieliło odpowiedzi, czy "zaprzestanie" ma być tożsame z wykluczeniem z ubezpieczenia w KRUS pisząc, że należy się z zapytaniem zwrócić do KRUS.
Wyjaśnienia Ministerstwa dalece odbiegają od informacji udzielanych na szkoleniach przez p. Wardacha.
Nie picuj . Jak naprawdę masz taką opinię , zeskanuj i wrzuć tutaj . Ale tak naprawdę to Ty nie wiesz jakie ministerstwo zajmuje się takimi tematami . Obstawiam 99 do 1 , że z tym wyjaśnieniem Ministerstwa , to tylko podpucha do dyskusji . . 1% pozostawiam , że źle "Karmel" zrozumiał.
Gość

Napisano: 22 maja 2014, 16:19

Temperatura na dworze już zaczyna działać , na niektóre głowy. Zapewniam na 200% wszystkich "tępaków" , jeżeli ubezpieczycie każdego rolnika w ZUS , nie będzie podlegał ubezpieczeniu w KRUS. Teraz główkujcie , czy możecie to zrobić.
mietka

Napisano: 22 maja 2014, 17:36

Re: rolnik oddał ziemię w dzierżawę czy może mieć ZDO

Postautor: Karmel » 22 maja 2014, 11:18
Właśnie otrzymałam wyjaśnienia z Ministerstwa, z których wynika, że zaprzestanie prowadzenia gospodarstwa zachodzi wówczas, gdy rolnik, nie jest właścicielem lub posiadaczem gospodarstwa rolnego w rozumieniu przepisów o podatku rolnym. W odniesieniu do składanych oświadczeń - Ministerstwo wyjaśnia " sytuacja, w której rolnik pozostając w dalszym ciągu właścicielem gospodarstwa rolnego nie pracuje w tym gospodarstwie zgodnie z ww definicją nie stanowi zaprzestania prowadzenia gospodarstwa rolnego." Co do ubezpieczenia rolników Ministerstwo nie udzieliło odpowiedzi, czy "zaprzestanie" ma być tożsame z wykluczeniem z ubezpieczenia w KRUS pisząc, że należy się z zapytaniem zwrócić do KRUS.
Wyjaśnienia Ministerstwa dalece odbiegają od informacji udzielanych na szkoleniach przez p. Wardacha.

Karmel

buahahahahahahahaha
gdy rolnik nie jest właścicielem lub posiadaczem gospodarstwa rolnego to nie jest rolnikiem, a skoro nie jest rolnikiem to nie musi składać żadnych oświadczeń
...

Napisano: 22 maja 2014, 19:23

... pisze:Re: rolnik oddał ziemię w dzierżawę czy może mieć ZDO

buahahahahahahahaha
gdy rolnik nie jest właścicielem lub posiadaczem gospodarstwa rolnego to nie jest rolnikiem, a skoro nie jest rolnikiem to nie musi składać żadnych oświadczeń
dokładnie po wój ( sorry ) :oops: oświadczenie nie rolnika .... dobrze była bez oświadczeń to wymyślili kolejny nonsens, do którego powstanie teraz pięć tysięcy interpretacji ... wkurzyłam się :evil:
"Czy świat bardzo się zmieni, gdy z młodych gniewnych wyrosną starzy, wkurwieni?" — Jonasz Kofta
„Kochająca osoba żyje w kochającym świecie. Wroga osoba żyje we wrogim świecie. Każdy, kogo spotykasz jest Twoim lustrem” - Ken Keyes
ewalu
Awatar użytkownika
VIP
Od: 12 maja 2011, 15:17
Zajmuję się:

Napisano: 23 maja 2014, 9:04

Ja też proszę o odpowiedź z Ministerstwa :) [email protected]
nowa23*

Napisano: 23 maja 2014, 9:47

ja też bardzo proszę o przesłanie tych wyjaśnień na adres [email protected]
Kamila11

Napisano: 23 maja 2014, 10:59