ROPS a 500+ - Świadczenie Wychowawcze (500+)

Strona 1 z 2    [ Posty: 16 ]

Napisano: 08 cze 2016, 10:19

Jak to w końcu jest? Jak klient składa wniosek i członek rodziny przebywa za granicą to ma pisać 1 dziecko, a klient np tego nie chce tylko od 2 i nie wpisze tego 1 (czy w tedy z automatu wniosek jest bez rozpatrzenia), z kolei jak wpisze to 1 to musi dać dochody a np też nie chce tego zgodnie z ustawą (czy wniosek też bez rozpatrzenia?). Pytam bo klientka dostała pismo z rops aby się określiła czy chce na pierwsze czy nie bo we wniosku zaznaczyła krzyżyk że nie chce na 1 a z kolei na drugiej stronie jest wpisane 1 dziecko tak jak w przypadku bez zagranicy. Zbaraniałem i nie wiem co klientce doradzić?
marcelino

Napisano: 08 cze 2016, 12:49

????
marcelino

Napisano: 08 cze 2016, 13:01

Czy chce na pierwsze dziecko czy tylko na drugie i tak wysyłasz do ROPS jeżeli ktoś przebywa za granicą. ROPS chce konkretnej odpowiedzi czy na pierwsze czy tylko na drugie bo musi mieć dokładne dany przy wysyłaniu do zagranicznych instytucji
6i9
Awatar użytkownika
VIP
Od: 02 mar 2016, 14:01
Zajmuję się:

Napisano: 08 cze 2016, 14:28

Pytałem, bo jak przyszło do nas pismo z ministerstwa aby inf ludzi aby wpisywali tak czy siak 1 dziecko jak wchodzi w grę zagranica to tak robiliśmy,(a co niektórzy nie chcieli aby im rozpatrywać na 1 dziecko) i przez to wyszła cała kołomyja, przed chwilą dodzwoniłem się do ROPS i dostałem inf że jednak jak ktoś nie chce na 1 dziecko to go do niczego nie można zmusić, a samo rozpatrzenie wniosku na 1 dziecko pomoże kiedyś przy tej rodzinie jak się będzie starać o zr za granicą
marcelino

Napisano: 08 cze 2016, 14:32

Wiadomo, że nie zmusisz klienta jak nie chce wnioskować na pierwsze dziecko. Ale nie rozumiem za bardzo o co chodzi z tym ROPS-em? To co jak ktoś wnioskuje tylko na drugie dziecko a członek rodziny przebywa za granicą to nie wysyłasz do ROPS??? Wytłumacz mi jak krowie na rowie bo nie kumam :mrgreen:
6i9
Awatar użytkownika
VIP
Zajmuję się:

Napisano: 08 cze 2016, 14:41

m y też dostaliśmy pismo z ministerstwa na początku kwietnia żeby takie rodziny wnioskowały również na pierwsze dziecko, ale nie doczytała uzasadnienia bo szefowa mi tego z niewiadomych przyczyn nie dała ":D:D
monkaaa
Stażysta
Od: 06 cze 2016, 12:46
Zajmuję się:

Napisano: 08 cze 2016, 14:43

aaa już teraz kumam. Czyli jak wysyłamy do ROPS to ludzie powinni zaznaczać także na pierwsze dziecko nawet gdy wiedzą że kryt. dochodowe przekroczy. Mnie ominęło to pismo :roll:
6i9
Awatar użytkownika
VIP
Zajmuję się:

Napisano: 08 cze 2016, 14:45

mgmg pisze:aaa już teraz kumam. Czyli jak wysyłamy do ROPS to ludzie powinni zaznaczać także na pierwsze dziecko nawet gdy wiedzą że kryt. dochodowe przekroczy. Mnie ominęło to pismo :roll:
własnie tak :)
monkaaa
Stażysta
Od: 06 cze 2016, 12:46
Zajmuję się:

Napisano: 08 cze 2016, 15:13

Właśnie o to mi chodziło
marcelino

Napisano: 09 cze 2016, 7:23

jeżeli członek rodziny/ drugi rodzic dziecka/dzieci opiekun dziecka dzieci

pracuje /prowadzi działalność gospodarczą
ma prawo do renty/emerytury
zamieszkuje na terenie UE /EOG

wnioskodawca powinien składać również na 1 dziecko aby dostać odmowę na 1 dziecko
gdyż bez decyzji na 1 dziecko nie dostaną pełnej wysokości świadczeń rodzinnych zagranicą więć działalją na swoją niekorzyść
ABC

Strona 1 z 2    [ Posty: 16 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x
Ta strona używa ciasteczek (cookies) tylko zgodnie z zasadami opisanymi w polityce cookies Rozumiem