Rops, powrót do kraju w trakcie okresu zasilkowego
-
- Praktykant
- Zajmuję się: Św/fa/śr
- Kontakt:
Rops, powrót do kraju w trakcie okresu zasilkowego
Witam, mam następującą sytuację: wniosek na drugie dziecko złożony w sierpniu, wysłany do rops bo mąż w Norwegii, dziś przychodzi wnioskodawczyni ze świadectwem pracy męża i oświadcza ze od stycznia przebywa w Polsce, decyzji dot.drugiego dziecka jeszcze rops mi nie przesłał. I teraz pytanie czy mogę przyjąć od niej wniosek na pierwsze dziecko i wydać decyzję, a jego świadectwo pracy i oświadczenie ze juz przebywa w polsce wysłać do rops i czekać aż odesla mi wniosek na drugie dziecko i napiszą ze od stycznia koordynacja nie zachodzi? Nie mogę przyjąć kolejnego wniosku na drugie dziecko teraz, skoro wniosek juz został złożony i jest w rops. Proszę o radę 

-
- Starszy referent
- Zajmuję się: ŚW
- Kontakt:
Re: Rops, powrót do kraju w trakcie okresu zasilkowego
nie masz wyjścia - jaki by ten wniosek nie był każdy musi być przyjęty
jak składają wniosek tym razem na pierwsze dziecko (tym razem zaznaczając że wszyscy przebywają w Polsce) wg mnie mając niezbędne dokumenty i po spełnieniu wymogów wynikających z ustawy można wydać decyzję w kwestii pierwszego dziecka
a reszta odnośnie drugiego dziecka - tak jak piszesz (w końcu rozpatrzą do dnia koordynacji i wypłacisz z wyrównaniem)

jak składają wniosek tym razem na pierwsze dziecko (tym razem zaznaczając że wszyscy przebywają w Polsce) wg mnie mając niezbędne dokumenty i po spełnieniu wymogów wynikających z ustawy można wydać decyzję w kwestii pierwszego dziecka
a reszta odnośnie drugiego dziecka - tak jak piszesz (w końcu rozpatrzą do dnia koordynacji i wypłacisz z wyrównaniem)
Małopolska/OPS/Sygnity
Oprócz Rops, powrót do kraju w trakcie okresu zasilkowego - Świadczenie Wychowawcze (500+) przeczytaj również:
Który dochód wziąć pod uwagę?
zmiana członka rodziny 2018 r.
praca za granica zgłoszenie 2018 r.
zbiory centralne IV kwartał 2017/2018
ALIMENTY OD 2017R. wliczać teraz
wszczęcie postępowania -uchylenie i co po kolei-??
zwrot nienależnie pobranych świadczeń
Komunikacja z MF - co znaczy odpowiedź?
świadczenie wychowawcze a pracownik ops
zwrot niewykorzystanej dotacji za 2017
koordynacja w trakcie okresu zasiłkowego
Jak użyć art 18 ust.3 w przypadku zdrowego dziecka.
swiadectow pracy a zasiłek macierzyński z zus
Decyzja RCPS o przyznaniu św na część okresu zasiłkowego
ALIMENTY przez ile miesięcy???
Sprawozdanie przewidywane wykonanie wydatków na 2018 rok.