rops przesyła informacje i zwraca orginał wniosku - Świadczenie Wychowawcze (500+)

Strona 1 z 1    [ Posty: 10 ]

Napisano: 31 sty 2017, 9:12

Cześć.

Chciałem się tylko upewnić, bo już różne opnie widziałem na forum.
Wniosek z listopada na drugie dziecko

W sytuacji gdy Rops pisze że gość podlegał ustawodawstwu niemieckiemu w związku
z aktywnością zawodową od 01.04.2016 do 30.11.2016 r. na zasadzie pierwszeństwa (wniosek zostanie skierowany do właściwej instytucji z tytułu pierwszeństwa)

Natomiast w okresie od dnia 01.12.2016 do nadal nie mają zastosowania przepisy o koordynacji gdyż z dokumentacji wynika że gość nie jest aktywny zawodowo i nie przebywał poza Polską.

Podsumowując od 01.12.2016 Rops wskazuje nasz organ by rozstrzygnął sprawę.

Nie mam decyzji z Rops. Mam pismo i oryginał wniosku. Czy w tym przypadku wydać decyzję przyznającą od 01.12.2016 r.
świeżak

Napisano: 31 sty 2017, 9:18

Ja mam podobną sprawę. Pan wrócił z zagranicy i podjął pracę w Polsce. Mam kilka postanowień w związku ze zmianami jakie u nich zaszły. Dzwoniłam do nich, bo sprawa trwa od kwietnia a ja dalej nie wiem co robić. Pani z DOPS-u powiedziała że dopóki nie będziemy mieć decyzji czekamy. Więc musisz czekać :)
oko12
Awatar użytkownika
Referent
Od: 13 paź 2016, 14:59
Zajmuję się: ŚW/Stypendia

Napisano: 31 sty 2017, 9:23

Dzięki oko12
świeżak

Napisano: 31 sty 2017, 9:27

świeżak pisze:Cześć.

Chciałem się tylko upewnić, bo już różne opnie widziałem na forum.
Wniosek z listopada na drugie dziecko

W sytuacji gdy Rops pisze że gość podlegał ustawodawstwu niemieckiemu w związku
z aktywnością zawodową od 01.04.2016 do 30.11.2016 r. na zasadzie pierwszeństwa (wniosek zostanie skierowany do właściwej instytucji z tytułu pierwszeństwa)

Natomiast w okresie od dnia 01.12.2016 do nadal nie mają zastosowania przepisy o koordynacji gdyż z dokumentacji wynika że gość nie jest aktywny zawodowo i nie przebywał poza Polską.

Podsumowując od 01.12.2016 Rops wskazuje nasz organ by rozstrzygnął sprawę.
Nie mam decyzji z Rops. Mam pismo i oryginał wniosku. Czy w tym przypadku wydać decyzję przyznającą od 01.12.2016 r.
mi z kolei ROPS kazał przyznać świadczenie od miesiąca, w którym nie zachodzi już koordynacja i nie czekać na ich decyzję, też odesłali mi postanowienie i oryginał wniosku.
nowa11

Napisano: 31 sty 2017, 9:28

My juz od lat stosujemy się do zaleceń naszego ropsu bo przecież ci pisza że w okresie gdy nie ma koordynacji to ty jesteś organem do wydania decyzji więc ty rozpatrujesz wniosek i piszesz decyzję, w okresie w którym nie ma koordynacji. Przecież nie zawsze decyzja przychodzi do wiadomości ośrodka zwłaszcza ta odmowna, bop przyznającą ci przysyłają sprawa w rops może się ciągnąć 2 3 lata zanim wydadzą decyzję a jeśli stwierdzili że w jakimś okresie nie ma koordynacji i przysłali ci oryginał wniosku i że w danym okresie w którym nie ma koordynacji ty masz wydać decyzję to po co czekasz na decyzję ROPS?
Jak oni wydają za okres w którym jest koordynacja
GUMIŚ

Napisano: 31 sty 2017, 9:31

no to pięknie. teraz jestem jeszcze głupszy :?
świeżak

Napisano: 31 sty 2017, 9:33

super pięknie. mi przysłali, że do od 11.06 nie zachodzi koordynacja wraz z wnioskiem. Kazali mi nie czekać na ich decyzję, no to nie czekałam. Kobieta dostała na dwoje dzieci, potem okazało się, że koleś dalej pracuje za granicą, tylko nie dosłał do ROPSu umowy i koordynacja jednak jest nadal. wiec decyzja, która mi teraz od nich przyjdzie, to będzie cała koordynacja. i tak to jest nie czekać na decyzję z ROPS.
Gość

Napisano: 31 sty 2017, 9:34

miało być "nie dosłał" :D
Gość

Napisano: 31 sty 2017, 9:37

Postanowienie to nie to samo co decyzja. Decyzja rozstrzyga sprawę co do jej istoty. W tym właśnie zasadza się różnica pomiędzy nią a postanowieniem. Postanowienie z kolei dotyczy poszczególnych kwestii wynikających w toku postępowania, lecz nie rozstrzyga o istocie sprawy.
oko12
Awatar użytkownika
Referent
Od: 13 paź 2016, 14:59
Zajmuję się: ŚW/Stypendia

Napisano: 31 sty 2017, 13:30

a jak robicie w programie (Sygnity) w tym przypadku
(tj. gdy mam rozstrzygnąć od 01.12.2016 r. do nadal)

Wniosek / Kwalifikuj / ustawić okres świadczenia od 01.12.2016 r. / następnie zatwierdź decyzję???
świerzak

Strona 1 z 1    [ Posty: 10 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x